Columns en Archief

Antidepressief

02 January 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Het kan de beste overkomen. Niemand is onkwetsbaar voor een depressie. Dat is alleen al op te maken uit de berichtgeving over al die miljoenen mensen in Nederland die antidepressiva slikken. Velen zullen daarom weten dat het bij een depressie niet gaat om een ‘geestelijk griepje’.

Het hebben en herstellen van een depressie is een zwaar en langdurige aangelegenheid. Daarom is het veel slimmer om een depressieve reactie van het brein geen enkele kans te geven. Voorkomen is beter dan genezen; en zeker als het gaat om deze ernstig verlammende stemmingsstoornis. En ik heb goed nieuws: er zijn preventieve maatregelen te over. Cruciaal is het instellen en vasthouden van een strak bioritme: altijd vroeg op, altijd op tijd naar bed en altijd op vaste tijden eten, drinken en uitrusten. Doorzakken, nachtbraken en uitslapen zijn daarom geen optie, ook niet bij wijze van uitzondering. Hiermee verwant is het ontwikkelen en vasthouden aan terugkerende rituelen, zoals opstaan-douchen-aankleden-ontbijten-fietsen-werken-pauze en om precies 12.25 uur een korte wandeling. Als voorbeeld, natuurlijk. Op sociaal gebied is er ook nogal wat preventie te plegen. Vervelende, onaangename en energie-zuigende mensen dienen gewoon vermeden te worden. Ga niet uit van het idee dat u ook dat soort ellendelingen de baas moet kunnen zijn. Want elk uitgedeelde krenking is er altijd één teveel. In het verlengde hiervan is het belangrijk om conflictmijdend te zijn. Assertief-zijn klinkt aantrekkelijk, maar ruzies zijn stressvol en ontregelend; en blijven aan het gemoed knagen, zeker wanneer er niets wordt opgelost. Sociale contacten in het algemeen dienen consequent kort gehouden te worden. Bezoek kan gezellig zijn, maar ook dan worden de gasten vriendelijk verzocht om, na anderhalf uur, weer huiswaarts te gaan. Notoire plakkers worden gewoon niet meer uitgenodigd. Preventief is ook verlangzaming: niemand zal u meer kunnen opjagen, gewoon omdat u vasthoudt aan uw eigen, rustige tempo. Tegelijkertijd is het verboden om te multitasken. Altijd maar één ding tegelijkertijd en met de hoogste graad van aandachtige concentratie. Alle vormen van overprikkeling zijn ook verbannen: geen blootstelling aan langdurig harde geluiden of felle verlichting, waarbij drukke openbare gelegenheden en verplichte vakanties worden overgeslagen.

Dit preventieve recept staat garant voor een tamelijk saai leventje. Maar saai is goed, voor eenieder die een depressieve nachtmerrie wil voorkomen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Faster File Transfer and Sharing. Xender can transfer files like picture, music, videos in an instant with a few taps

  xender for iphone
  11/10/2017 10:50
  (4 jaren geleden)

 • een boodschap met een knipoog. beetje sarcastisch, cynisch. houd ik wel van. Ik wens ieder depressie gevoelig type een bijzonder saai 2017!

  Guus
  02/01/2017 19:32
  (5 jaren geleden)

 • Dit is geen leven meer. Daar zou ik depressief van worden.

  Albert
  02/01/2017 14:53
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie