Columns en Archief

Autobiografisch luisteren

27 May 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Sommige mensen luisteren met één oor. Anderen zijn Oost-Indisch doof, terwijl de meeste hulpverleners alleen maar luisteren als er wordt betaald. Heel speciaal is het autobiografisch luisteren, een vorm van oplettendheid die doorgaans de gesprekspartner op de zenuwen werkt.

En dat komt omdat het alleen de schijn heeft van luisteren. In werkelijkheid is het autobiografisch luisteren een manier om zelf de aandacht op te eisen. Voor wie de woorden ‘autobiografisch luisteren’ te moeilijk is: het gaat om het vertellen van verhalen uit de persoonlijke geschiedenisdoos als middel om zelf aan het woord te komen. Iemand hoeft maar een steekwoord te noemen zoals ‘zwanger’ en de autobiografisch luisteraar zal onmiddellijk inspringen met: ‘tja, toen ik zwanger werd van mijn eerste weet ik nog heel goed hoe mijn man helemaal wit wegtrok en meteen een fles wijn opende en vervolgens uit volle borst ging zingen, terwijl etc. etc. etc.’ Tien minuten later heeft de ander misschien weer de kans om zijn eigen verhaal te doen, maar tegen die tijd is hij allang vergeten wat zijn eigen, oorspronkelijk tekst was. Nu zal de autobiografische luisteraar doen alsof hij zich van geen kwaad bewust is; en geconfronteerd met kritiek dat hij het gesprek gekaapt heeft, zeggen: ‘nee, joh mijn eigen verhaal vertel ik enkel en alleen maar om te laten merken hoezeer ik mij kan inleven in de ander’. Over ‘hij’ gesproken: de autobiografische luisteraar is doorgaans van het vrouwelijk geslacht; en zo kunnen vrouwen elkaar afwisselen met persoonlijke geschiedenissen zonder ook maar iets te horen van wat de ander probeert duidelijk te maken. De man heeft zal tijdens een gesprek eerder minzaam knikken met woorden als ‘goh, ja’ of ‘hmm, interessant’ en ‘ik kan mij voorstellen dat het moeilijk voor je is’. Niet dat het mannelijk luisteren nu zoveel beter is als het vrouwelijk luisteren, maar feit is wel dat het autobiografisch luisteren een sterk narcistisch karakter heeft, een vorm van interruptie die sociaal lijkt maar in feite het omgekeerde is. Let er maar eens op als u in gezelschap bent. Bijna iedereen aast op een kleine opening om zijn eigen zegje te doen zonder ook maar enige erkenning te geven aan degene die net gesproken heeft. Vandaar ook dat er zelden gesproken kan worden van een dialoog tussen twee mensen, maar eerder van een aaneenrijging van geassocieerde verhalen uit het eigen repertoire. En niemand die later nog iets kan vertellen van wat de ander als belangrijk heeft aangemerkt.

Nu is de autobiografische luisteraar wel te corrigeren met woorden als ‘laat mij mijn eigen verhaal doen, voordat jij over jezelf begint’. Maar deze reprimande werkt slechts tijdelijk. Want wie nooit echt luistert, zal alleen maar naar de pijpen dansen van zijn eigen stem.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Yoga Burn review

  Yoga Burn review
  15/03/2018 12:11
  (4 jaren geleden)

 • Numerologist.com Review

  Numerologist.com Review
  15/03/2018 12:11
  (4 jaren geleden)

 • The Big Diabetes Lie Review

  The Big Diabetes Lie Review
  15/03/2018 12:10
  (4 jaren geleden)

 • Yoga Burn

  Yoga Burn
  15/03/2018 12:09
  (4 jaren geleden)

 • The Lost Ways

  The Lost Ways
  15/03/2018 12:09
  (4 jaren geleden)

 • Thanks

  tien dien tu
  19/02/2018 17:06
  (4 jaren geleden)

 • This way you will get a habit of meeting new people every day and after a few such dates you will be very much confident independent bangalore escorts about going out and dating any other girl. But you never know you may end up falling for any one of these beautiful girls. The best thing about these girls is that they are not only beautiful but are also very smart and a great conversationalist.

  garmaangel
  15/02/2018 07:30
  (4 jaren geleden)

 • NICE POST

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:37
  (4 jaren geleden)

 • NICE POST

  HOLMES COLLEGE
  11/02/2018 18:36
  (4 jaren geleden)

 • You can have some moments of refreshment and fun while spending your evenings or nights with them. They can be your companion for any party or social event. You can even take them with you for some weekend trip or a long holiday in your favorite destination to reduce your daily stress. If you feel to spend some quality moments with them in a private manner, then you can book hotel rooms or call them at your place.

  dipthi01
  05/02/2018 09:19
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie