Columns en Archief

Bel-je-terug

18 January 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Toegegeven. Het is maar een heel klein probleem in vergelijking met alle andere ellende in de wereld, maar toch een probleem waar veel mensen dagelijks mee worstelen: wat als iemand, die jij als belangrijk beschouwt, belooft om terug te bellen en dat niet doet? Mogelijkheden genoeg.

Alleen blijft de prangende vraag: wat is wijsheid? Punt is namelijk dat, bij gebrek aan normale wederkerigheid, de twijfel onmiddellijk toeslaat. Ligt het aan mij? Heb ik iets gedaan, gezegd of juist niet gedaan en niet gezegd waardoor de ander afhaakt? Of heb ik hier te maken met iemand die onbetrouwbaar is en niet het fatsoen kan opbrengen om zijn afspraken na te komen? Hierdoor ontstaan wisselende emoties: langst omdat de dreiging groeit om in te de steek gelaten te worden vermengd met boosheid omdat het contact achteloos opzij wordt geschoven. Ook gevoelens van machteloosheid, frustratie en verontwaardiging afgewisseld door verdriet en leegte maken het moeilijk om te besluiten wat het antwoord moet zijn op geen-antwoord. En dat terwijl die ander zich wellicht helemaal van geen kwaad bewust is. Want misschien is hij het gewoon vergeten of heeft hij in alle drukte er domweg niet aan gedacht dat hij had toegezegd om terug te bellen. Tja, in dat geval is het wellicht overdreven om er echt een punt van te maken. Tenminste, dat is één van de vele overwegingen. Overweging is namelijk ook om er wel een punt van te maken; en de ander net zo lang te bellen totdat hij wel te spreken is. In dat geval slaat ook weer de twijfel toe omdat het achterna-bellen gezien kan worden als stalk-gedrag, als een wanhopige poging om erkenning te zoeken voor een relatie die de ander als onbetekenend ervaart. En als de poging om het contact te leggen slaagt, dan ligt een nieuwe afwijzing op de loer. Niemand die daar op zit te wachten. Aan de andere kant is het wel zo eerlijk om aan die ander duidelijk te maken dat hij in gebreke is gebleven.

Uiteindelijk is de werkelijkheid net zo hard als hij binnenkomt: wie geen antwoord krijgt op beloofd contact, weet wat hij liever niet wil weten: dat de liefde maar van één kant komt.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Dit speelt vooral in beginnende relaties en dates, het komt mij helaas bekend voor (vroeger meegemaakt)

  didi
  23/01/2016 11:30
  (5 jaren geleden)

 • ja hoor albert , ik bel nog gewoon. Ik praat ook nog met mensen ( ik heb namelijk geen mobiel ) .

  hans
  19/01/2016 12:15
  (5 jaren geleden)

 • Zijn er nog mensen die bellen?

  Albert
  18/01/2016 14:55
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie