Columns en Archief

Benaderbaarheid

16 March 2015
Door: Jeffrey Wijnberg

Hoe is het mogelijk dat sommige mensen een rijkdom hebben aan contacten terwijl anderen nogal eenzaam door het leven gaan? En wat is de reden dat die ene persoon door iedereen aardig gevonden wordt terwijl een ander door niemand als sympathiek wordt aangemerkt? Het antwoord op deze vragen, is even simpel als onthullend.

Het is gewoon een kwestie van benaderbaarheid. Om duidelijk te maken wat ik bedoel, ga ik even terug naar een mooie ervaring van vorige week. Ik zit in de stiltecoupé van de trein richting Groningen als een jonge vrouw tegenover mij gaat zitten. Zij pakt een boek om te lezen (Free Will, Robert Kane). Een aantal keren rinkelt mijn telefoon. En om niemand te storen sta ik telkens op om in de tussenruimte het gesprek te voeren. Telkens als ik terugkom, kijkt de vrouw op; niet geïrriteerd, maar eerder ontwapenend. Uiteindelijk zegt zij op zachte toon: ‘nogal druk, niet’? Vlak voor Groningen vraag ik of zij filosofiestudente is en zij vertelt dat ze geneeskunde studeert met filosofie als twee studie erbij. Omdat de trein al zijn eindbestemming heeft bereikt, komt er niet zoveel terecht van het gesprek, maar genoeg dat zij onderhand weet wie ik ben. Thuisgekomen ligt er een emailbericht in mijn inbox van ‘medereiziger in de trein’ en zij toont interesse in mijn schrijverij. De volgende dag komt zij kort even langs en kan ik haar een boek van mij overhandigen. Maaike, zoals zij heet, is iemand met een hoge graad van benaderbaarheid. En ik verdenk haar er ook van dat zij precies weet wanneer zij haar benaderbaarheid moet aanzetten en wanneer niet. En ook al ken ik haar verder niet, weet ik zeker dat zij een druk en interessant sociaal leven heeft. Benaderbaarheid heeft duidelijk te maken met een gezonde interesse in de wereld om je heen. Benaderbaarheid heeft ook te maken met de wil om die gezonde interesse te voeden. En het zal niemand verbazen dat benaderbaarheid zich in eerste instantie uit door sprekende lichaamstaal zoals goed oogcontact, glimlachen en een open houding, gevolgd door iets te zeggen wat die lichaamstaal onderstreept. Wilt u niet benaderd worden, dan is wegkijken en een norse uitstraling voldoende.

Zeker wanneer uw sociale leven nogal dunnetjes is, kan het de moeite waard zijn om uw benaderbaarheid eens goed onder de loep te nemen. Mensen willen u wel leren kennen. Maar alleen als u het licht op groen zet.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • A amazing essay is normally hushed because open as the throe through on there. Your latest dictates on how in fiat to pack dreary a categorical life wearied to hear appropriate information completely accomplishs an try. This friendly of precises wrench piece a multiple ample easier.

  electrician perth
  21/07/2016 18:24
  (5 jaren geleden)

 • Intermountain Nutrition is providing the best quality Intermountain Supplements - Vitamins, Weight Loss, Liquids, and Powders Manufacturer If you are looking for Private Label Supplements, Contact us.

  Lable manufacturing
  15/07/2016 13:13
  (5 jaren geleden)

 • Hello
  Kite projects Is providing construction, engineering and facilities management to provide edge protection, vertical access and hand railing solutions to Industries in United Kingdom!
  Thanks

  STAINLESS STEEL
  14/07/2016 07:51
  (5 jaren geleden)

 • Those who got money to absorb on such luxuries are the alone ones who can buy such comfortable items.

  www.replikabags.com
  20/03/2016 09:47
  (5 jaren geleden)

 • From the fashionable and failing A Wire appear the M Anatomy and Zero shades, Ray Ban has dozens of articles for those occasions and for every affectionate of customer.

  www.vistaav.com/vist.htm
  17/09/2015 05:30
  (6 jaren geleden)

 • Thank you for sharing.

  directional coupler
  26/08/2015 05:56
  (6 jaren geleden)

 • This article i read many times because it create lots of attention , thanks for sharing.

  World\'s best industrial mats in Uk only
  10/04/2015 10:17
  (6 jaren geleden)

 • Goed artikel. En benaderbaarheid werkt. Onbenaderbaarheid ook. Als je niet benaderd wilt worden, ben je dus onbenaderbaar. Dan wringt er iets, dat is waar, maar wat?

  Hanna
  21/03/2015 09:00
  (6 jaren geleden)

 • Mooie column, maar er wringt iets. Zo benaderbaar is Wijnberg niet in persoonlijke contacten. Gaat hij anders om met vrouwen? Tijd voor een zelfanalyse.

  Albert Meijer
  20/03/2015 17:15
  (6 jaren geleden)

 • mooi artikel weer!

  didi
  16/03/2015 17:42
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie