Columns en Archief

Broer en zus

24 January 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Wanneer man en vrouw samenleven als broer en zus, dan heeft dat zo zijn voordelen. Het contact is open en vriendschappelijk, de huiselijke sfeer is rustig en harmonieus terwijl bijtende ruzies nauwelijks voorkomen. Bovendien blijven jaloerse opwellingen, buien van achterdocht of irritante bemoeizucht achterwege.

Er is geen machtstrijd om de doodeenvoudige reden dat beide partners elkaar de ruimte gunnen om te leven naar eigen inzicht. Zo bekeken is een relatie als broer en zus de ideale manier om het leven met elkaar te delen. En toch is deze relatievariant een belangrijke reden om van elkaar te scheiden. Nu wordt vaak beweerd dat het de tijdsgeest is die het onmogelijk maakt om een relatie zonder romantiek te accepteren. Levenspartners zouden gewoon te hoge eisen aan elkaar stellen. In vroegere tijden was er al reden tot tevredenheid als moeder de vrouw een warme maaltijd op tafel zette en de heer des huizes het zuur verdiende geld naar huis bracht in plaats van het te vergooien aan sterke drank. Tegenwoordig moet de man, naast het waarmaken van zijn ambities, geestelijk volwassen en emotioneel aanwezig zijn voor haar en de kinderen, terwijl de vrouw, naast haar carrière en moederschap, ook haar vrouwelijkheid moet aanwenden om zijn zinnen te prikkelen. Toegegeven: er kan vandaag de dag meer, dus willen mensen ook meer; zeker als het gaat om het ervaren van liefdesgeluk. Maar dat wil niet zeggen dat een relatie zonder hartstocht als normaal gezien moet worden. Sterker nog, wie wel genoegen neemt met een relatie als broer en zus, zal een langzame geestelijke dood sterven. In elkaars aanwezigheid verkeren zonder enig verlangen te voelen naar intimiteit is op zijn zachts gezegd deprimerend. Vooral mannen voelen zich in hun mannelijkheid aagetast wanneer zij keer op keer merken dat hun vrouw geen enkele behoefte toont om seksueel bevredigd te worden. Vrouwen kunnen zich mentaal net iets gemakkelijker staande houden wanneer zij het zonder seksuele omgang moeten doen. Maar, uiteindelijk zal ook de vrouw zich verwaarloosd voelen wanneer zij niet als vrouw wordt begeerd. Vaak wordt gedacht dat oudere mensen er geen punt van maken om hun laatste jaren zonder passie te slijten. Maar, de werkelijkheid spreekt dit tegen. Steeds vaker lopen ook relaties van dertig jaar of langer op de klippen omdat de uitdaging in elkaar is verdwenen. Ook vijftigplussers willen begeerd en bemind worden, zelfs al is de aandrang tot seksuele activiteit (libido) verminderd.

Er is geen simpel recept om de relationele hartstocht op peil te houden. Aantrekkingskracht blijft vooral afhankelijk van de mate waarin de één moeite moet doen om de ander voor zich te winnen. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: passie is ook een kwestie van gewoonte, één die regelmatig moet worden gevoed.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • New how to get all True Skate Apk all Skateparks free no jailbreak required youtube. Download True Skate APK Android Cracked for Free, Find a lot of best paid android apps and games cracked for any Android tablet and smartphone.True Skate APK Patched Full Unlocked Infinite Money 1.4.15.

  True Skate Apk
  04/08/2017 09:05
  (5 jaren geleden)

 • Good work nice info

  Yari Pop
  23/08/2011 23:03
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie