Columns en Archief

De bijsluiter

13 June 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Eten, dat moet je. Maar gelukkig is die verplichting voor velen eerder een groot plezier. Alhoewel. Echt zorgeloos eten, is er vandaag de dag niet echt meer bij omdat aan elk hapje wel een waarschuwing hangt. Zelfs een appel is niet zonder gevaar.

Niet zo lang geleden had ik elke dag wel zin in een paar appels; en op een ochtend werd ik wakker met gezwollen lippen. Wat bleek, ik kreeg een allergische reactie van het onzichtbare gif op de schil. Nu eet ik alleen geschilde appels en dan met mate. Echt genieten wordt wat moeilijker. Hetzelfde geldt voor haring: doorgaans mijn allerlekkerste hapje tussendoor totdat de dokter zei: ‘zoveel haring als jij eet is slecht vanwege het zoutgehalte, geen wonder dat je bloeddruk te hoog is’. Dus stapte ik over op druiven. Ik dacht: lekker fris, puur natuur, gezond fruit’, maar nee: ook natuurlijke suikers zijn slecht omdat dan de waarden van je bloedsuiker te hoog worden; en dat is weer slecht voor hart en bloedvaten. Dan maar lekker vers brood met cholesterolverlagende smeersels. Alleen als je daar weer veel van eet, dan krijg een overdosis koolhydraten binnen en dat is ook dikmakend, met alle risico’s vandien. Even tussendoor: het winkelen voor voedsel is ook geen pretje meer, afgezien nog van het feit dat de prijzen zo omhooggaan: driekwart van alle producten kun je maar beter overslaan omdat die ergens in een fabriek bewerkt zijn met E-nummers, kleurstoffen, zouten, suikers en alles waar je het lichaam geen plezier mee doet. Gewoon een lekker stukje vlees kopen, is ook niet meer van deze tijd omdat je dan de toekomst van je (klein)kinderen verpest. Wat overblijft is dan misschien wat vers fruit of groente, behalve dat je al die producten in plastic-verpakt moet overslaan omdat dan de vissen in de zee afsterven. Uiteindelijk kom ik dan met met twee losse bananen en een sinaasappel bij de kassa en vraagt de kassière: ‘zo mijn mijnheer Wijnberg, bent u op dieet; het lichaam heeft toch echt wel wat meer nodig’. Thuisgekomen heb ik na die twee bananen en één sinaasappel ontzettend zin in een pizza, maar als ik dan even google op ‘pizza’, lees ik: de lekkerste caloriebom, voor als uw gezondheid u niets kan schelen’. Dan maak ik maar een pan met verse groentesoep; en ben na twee flinke koppen lekker vol, vooral omdat veel water drinken vullend is. Een stuk chocola als toetje is ook problematisch omdat ik alleen melkchocola lekker vind. De dokter adviseert: pure chocola (70%).

Wat oudere mensen denken nog vol weemoed terug aan de tijden dat je binnenkamers lekker een sigaretje kon opsteken en dat het dan heel gezellig was. Nu ben je een (zelf)moordenaar als je wilt roken. Hetzelfde geldt voor eten: stamppot verse andijvie met spekjes, vette jus en een gehaktbal is lekker, maar lees de bijsluiter.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie