Columns en Archief

Dom wachten

04 November 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Wachten is helemaal niets. Wachten is zinloze tijd doorbrengen. Wachten kan iedereen en is daarmee een bezigheid die helemaal niets voorstelt. Wachten is al met al een vorm van gedrag die niet eens de moeite waard is om te bespreken. Zo lijkt het. Maar niets is minder waar.

Wachten is een kunst en kan alleen door een enkeling op intelligente wijze worden benut. Feit is namelijk dat de meeste mensen alleen maar dom kunnen wachten. Zij zitten in de wachtkamer bij de dokter blaadjes te lezen die zij anders nooit zouden lezen; en zich ondertussen wezenloos te ergeren aan het feit dat zij tot het wachten zijn veroordeeld. Dat zijn dezelfde mensen die het wachten in de file, het wachten in de rij bij de supermarkt of het wachten bij de afhaalchinees als gestolen tijd ervaren. Terwijl gewacht wordt, koesteren zij de gedachte dat zij heel wat nuttigers zouden kunnen doen als zij niet hoefde te wachten. Het zijn dan al die andere mensen die er schuldig aan zijn dat zij hun kostbare ideeën en geweldige plannen niet kunnen uitvoeren enkel en alleen maar omdat zij moeten wachten. Maar de werkelijkheid is anders. Goed beschouwd hebben deze wachters helemaal geen briljante ideeën, laat staan geweldige plannen die zij ten uitvoer kunnen brengen. Nee, de manier waarop zij zitten te wachten verraadt nu juist dat zij niets bijzonders in de zin hebben. Want anders zouden zij juist, in de wachttijd die hun gegeven is, de gelegenheid aangrijpen om er van te genieten dat zij niets anders hoeven te doen dan hun eigen ideeën en plannen verder vorm te geven. Want wachten is te vergelijken met de rustpauzes die aangegeven worden in de muziek tussen de noten in. Die rustpauzes zijn net zo bepalend als de noten zelf en bieden de kans om goed voorbereid te zijn als het er echt op aankomt. Goede musici zitten dan ook niet tijdens de rustpauzes alleen maar dom te wachten, maar zijn in de tussentijd aan het luisteren naar hoe zij kunnen excelleren op het moment dat zij aan de beurt zijn. Daarmee is het wachten niet een tijdsbestek waarin passiviteit de overhand heeft, maar juist een actieve periode waarin met bezinning en mentale voorbereiding naar een betere prestatie kan worden toegewerkt. Tenminste, dat is wat intelligent wachten heet.

Een mens zal zo ongeveer 15.000 uren moeten wachten in zijn leven. Daarom is het onverstandig om het wachten te zien als een noodzakelijk kwaad. Slimmer is het om het wachten te zien als een uitgelezen moment waarop meer gezien, meer gedacht en meer ervaren kan worden dan wanneer het wachten voorbij is. Denk daar maar eens goed over na als u in de file staat.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Also, thanks for allowing me to comment!
  kinda appreciated the article that you published . http://www.healthsupreviews.com/nugenix/

  Nugenix 33
  22/12/2015 09:11
  (5 jaren geleden)

 • I wouldnt have discovered this otherwise!
  Hi. I read a few of your other posts and wanted to know if you would be interested in exchanging blogroll links?http://superpowervxfunciona.com/genius-x-funciona/

  Genius X 88
  21/12/2015 08:39
  (5 jaren geleden)

 • Keep it up, great job! Just the stuff I had to know.I just added this page to my favorites. I enjoy reading your posts. Tyvm!To the point and well written, I appreciate for the infohttp://www.healthsupreviews.com/biofinite/

  Biofinite 94
  15/12/2015 10:15
  (5 jaren geleden)

 • Tips on how to use?
  Routinely given to the facial skin. Nevertheless it is crucial to put on concealer darkish destinations around the deal with after cleansing in addition to cleaning having a gentle cotton textile. Offer moment because of it and so it can be absorbed through the skin color underneath the most level. Start using to lose the particular signals regarding growing old.


  Dr.oz Archives Naturacel | http://nationalfitnesspoint.com/naturacel/

  Olivia Emma9
  14/12/2015 12:53
  (5 jaren geleden)

 • I came across it on the internet. I will check to come back when you publish much more aricles.
  I really enjoy this template you have got going on in your internet site.http://www.muskelaufbauhilfe.com/illuminexa/

  Illuminexa 20
  05/12/2015 11:11
  (5 jaren geleden)

 • What are your thoughts?I guess you have made a few rather interesting points. Not too many others would really think about this the way you just did. I am very impressed that there is so much about this subject that has been revealed and you made it so nicely, with so considerably class. Tiptop one, man! Really fantastic things right here.
  I was just looking for this info for some time. http://www.healthcaresups.com/ripped-muscle-extreme/

  RIPPED MUSCLE XTREME 29
  04/12/2015 10:22
  (5 jaren geleden)

 • http://www.healthcaresups.com/ripped-muscle-extreme/

  RIPPED MUSCLE XTREME 29
  04/12/2015 06:43
  (5 jaren geleden)

 • http://www.nickiminajsextape.xyz, pillaging along with burning cities additionally communities.

  Nicki Minaj Sex In Crazy
  03/12/2015 03:59
  (5 jaren geleden)

 • http://guidemesupplements.com/fitcrew-usa-xtreme-testrone/

  FitCrew USA Xtreme Testrone 33
  30/11/2015 07:49
  (5 jaren geleden)

 • Someone I work with visits your site regularly and recommended it in my experience to read as well. The writing style is great and also the content is top-notch. Thanks for the insight you supply the readers!Free Vacations and Fee Cars - Too good to be true or is it?http://www.supplements4help.com/raging-lion/

  raging lion 77
  27/11/2015 10:38
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie