Columns en Archief

Een man, dat kan

12 December 2022
Door: Jeffrey Wijnberg

Mooi is het om in een liefdesrelatie elkaar nodig te hebben. Dat zorgt voor een stevige band. Maar de vrouw zou wel gek zijn om een man nodig te hebben voor het geld. Dat is een afhankelijkheid die alleen maar ellende voorspelt.

Natuurlijk kunnen er fases in de relatie zijn waar het inkomen van de één het inkomen van de ander precies goed aanvult. Maar door de tijd heen kan de vrouw er maar beter voor zorgen dat zij in haar eigen onderhoud kan voorzien. Nu is het in deze tijd gelukkig wel zo dat een moderne meid op haar toekomst is voorbereid. Dat is het positieve gevolg van al die vrouwen-emancipatie-golven. Maar dan nog zal de vrouw haar eigen kostje veilig moeten stellen. Feit is namelijk dat de man gewoon dood kan neervallen. Of iets minder dramatisch dan dat: hij kan er vandoor gaan met een jonger exemplaar. En terwijl de bijbehorende vrouw begrip probeert op te brengen voor wat lijkt op een midlifecrisis, trekt hij zich daar niets van aan en zegt: ‘ik ben gewoon verliefd op een ander; en daar is geen speld tussen te krijgen’. En dan zijn er van die mannen die, om geheel duistere redenen, met een burnout thuis komen te zitten en met geen stok meer te bewegen zijn om nog iets van werk uit te voeren. Ik bedoel, dan heb je, na verloop van tijd, niet alleen een gebrek aan inkomen van zijn kant, maar dan word je ook nog eens, als vrouw, gegijzeld door zijn depressie. Dit verzin ik allemaal niet. Dit soort schrijdende gevallen zie ik dagelijks op mijn spreekuur. En dan zijn er ook nog mannen in de categorie: gierig. Hij heeft genoeg geld op zijn rekening staan, maar weigert om zijn geld met haar te delen. Weinig vrouwen die ik ken die om dat geld zouden willen bedelen; en dan nog liever hun conclusies trekken en vertrekken. Tja, dan sta je, als vrouw, ook weer alleen. Hij geeft geen krimp, want het geld op zijn rekening is eindelijk en officieel alleen van hem. Dan is er nog die man -waar ik ook toe behoor- die zijn mannelijkheid ontleent aan zijn inkomen en vermogen om voor haar en de kinderen te zorgen. Daar is, als zodanig, niets mis mee, maar voor de vrouw hoeft dat geen reden zijn om alleen maar van hem te profiteren. Nee, ook mijn vrouw zegt: ‘jouw geld is mijn geld, en van mijn geld blijf je af’. Ik kan haar gewoon geen ongelijk geven.

Een man in je leven willen hebben? Tja, Ik zeg: ‘een man, dat kan’. Maar zorg als vrouw dat je financieel onafhankelijk bent. Want het zijn altijd de vrouwen die, bijvoorbeeld na een scheiding, financieel de dupe zijn. En check even of die ene uitverkoren man ook echt gul is.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie