Columns en Archief

Gratis bij

26 February 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Eén van de belangrijkste keuzes die een mens kan maken, is die van zijn levenspartner. En vaak wordt gedacht dat alleen wordt gekeken naar de persoon zelf: (seksuele) aantrekkingskracht, persoonlijkheid, (financiele) potentie, omgangsvormen en opleidingsniveau.

Maar in het onderbewuste brein speelt ook mee wat er allemaal gratis bij geleverd wordt. Een gemakkelijk voorbeeld is de keuze voor een persoon uit een andere cultuur: die keuze is daarom zo aantrekkelijk omdat de aanhang (vrienden en schoonfamilie), eetgewoontes en taalgebruik veel meer avontuur en variatie brengen dan iemand van Nederlandse bodem. Zelf ben ik getrouwd met een vrouw uit Slowakije; en dat heeft mijn leven zo verrijkt dat ik na veertig jaar nog altijd opgewonden raak als ik, met Slowaaks gebak in de hand, een vloeiend gesprek voer in het Slowaaks met mijn Slowaakse schoonfamilie. Ik heb er niet alleen van alles gratis bijgekregen, maar heb daardoor ook mijzelf sterker ontwikkeld dan wanneer de bijvangst beperkt was gebleven tot een avondje sjoelen met een maaltijd van boerenkool met worst. Ik bedoel maar. Omgekeerd kan alles wat er gratis bijkomt ook een enorme weerzin oproepen: schoonouders die te bemoeizuchtig is, neefjes en nichtjes die een half crimineel leven leiden en een vriendenkring waarvan de meesten alleen maar leven van een uitkering. Op voorhand wil de mens natuurlijk niet discrimineren; en de uitverkorene alleen beoordelen op wie hij zelf is. Maar die beoordeling zal, vroeg of laat, beïnvloed worden door alles en iedereen die onderdeel uitmaakt van ‘het hele pakket’. Zo is niemand immuun voor iemand van wie de familieleden en eventuele vrienden vermogend zijn. En als dan ook nog blijkt dat de aanhang gewend is om te reizen en comfortabel te leven, dan zal dat de fantasie over een betere toekomst alleen maar versterkt worden. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jij de keuze voor een levenspartner al hebt gemaakt; en dat het fantaseren over de toekomst al wat tot bedaren is gekomen. Dan nog kan het geen kwaad om er eens bij stil te staan wat je, met de keuze van jouw levenspartner, er allemaal gratis bij gekregen hebt. Misschien zijn dat wel de leuke kinderen van je zwager en schoonzus, de mooie weekenden in het vakantiehuis van je schoonouders of de thuisgebakken chocoladetaarten van je levenspartner. Zelf profiteer ik al jaren van de ondernemingszin van mijn vrouw: als ik haar niet had ontmoet dan had ik van mijn levensdagen niet zo mooi gewoond als ik nu doe.

Hoe charmant, slim of aantrekkelijk een relatie-kandidaat ook is, het kan nooit kwaad om goed te kijken wat er in zijn slipstream meekomt. Zijn alle bijkomende zaken ook even aantrekkelijk, dan is de keuze gauw gemaakt. Is alles wat er gratis bijkomt alleen maar te kwalificeren als een grote bak ellende, dan zou ik er nog een paar nachtjes over slapen.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie