Columns en Archief

Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren...

19 December 2009
Door: Jolanda Janssen m.m.v. Jeffrey Wijnberg

Meer dan de helft zoekt familie op, een kwart kookt voor anderen en een derde is dolblij dat ze niet naar schoonouders hoeft. Toch ziet 65 procent van de single vrouwen tegen de feestdagen op. Dat blijkt uit onze enquête in samenwerking met Relatieplanet onder 628 singles.

Balen met kerst

48 procent van de singles kijkt niet uit naar de feestdagen, en nog eens 27 procent ziet er echt heel erg tegenop.

De 90 mannen en 538 single vrouwen die aan de enquête meededen, gaven hiervoor de volgende redenen... 58 procent van hen wordt er tijdens de feestdagen juist aan herinnerd dat ze geen partner hebben, 31 procent heeft geen zin om alleen te zijn en voor 22 procent brengt kerst te veel verplichtingen met zich mee. Uit de reacties op de enquête: "Het is een emotionele nachtmerrie en frustrerend, op de vreugde tijdens de familiebijeenkomst rond de kerstboom na." "Je wordt geleefd, mag van familie niet alleen zijn." "Sinds ik single ben, zou ik het liefst van 1 december tot 2 januari ergens een winterslaap houden." Sommigen doen dat ook: 7 procent gaat tijdens de feestdagen heerlijk op vakantie!

Lekker single

58 procent is wel weer blij dat ze tijdens de feestdagen hun eigen tijd kunnen indelen.

35 procent prijst zich gelukkig dat ze niet naar schoonouders hoeven. 23 Procent vindt het fijn om lekker uit te slapen. 18 Procent ziet het als voordeel dat ze kunnen uitgaan, zonder rekening te hoeven houden met het thuisfront. 16 ^Procent zegt simpelweg: "Heerlijk, geen kerstruzie!" Psycholoog Jeffrey Wijnberg: "Het valt op hoe zelfredzaam veel singles zijn. Ze kiezen er bewust voor vrijgezel te zijn, zien de voordelen ervan in en hebben geen moeite met de nadelen. Die vinden ze niet bezwaarlijk of verdrietig." Uit de reacties: "Het is niet gezellig om alleen te zijn, maar ik maak er altijd wel wat leuks van en blijf positief." "Ik hou van kerst. Als single beleef ik het alleen wel minder intens dan voorheen." "Lekker relaxt. Ik hoef nergens per se heen. Uitslapen, beetje lezen en als ik het zat ben, zoek ik een vriend of vriendin op."

Sfeertje

63 Procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen vindt kerst een speciale gelegenheid om met vrienden en/of familie door te brengen. Jeffrey: "Je ziet hier goed de voorkeur van vrouwen voor sfeer en gezelligheid en aandacht voor elkaar. Dat speciale van kerstmis is belangrijk, ook al ben je alleen. Je zoekt desondanks familie en vrienden op. Vrouwen zijn daarbij over het algemeen net iets beter dan mannen in het zelf de gezelligheid organiseren en opzoeken." 21 Procent nodigt zelf familie uit en 53 procent zoekt hen op tijdens de kerstdagen. Van de jongeren tot 35 jaar is dit overigens 83 procent, tussen de 35 en 55 jaar is het fifty-fifty en van diegenen die ouder zijn, 29 procent. Toch een opmerkelijk verschil. De verklaring van Jeffrey: "Hoe langer je je familie kent, hoe meer je ervan geneest, zou je kunnen zeggen."

Singles over de feestdagen:

 • "Het is allemaal leuk en gezellig, maar in je hart ben je toch eenzaam."
 • "Je ziet dan meer stelletjes samen lopen, terwijl je zelf in je eentje bent. Maar je zult er toch iets leuks van moeten maken, ook als je geen partner hebt."
 • "Ik heb met vrienden en familie ook erg veel plezier, dus wat dat betreft mis ik een relatie niet."
 • "Een gelukkig mens maakt zijn eigen feestje, single of niet."
 • "Ik heb twee kinderen, voor hen vier ik het. Als het aan mij ligt, hoeft het niet zo. Het is alleen maar geld uitgeven en anderen tevreden stellen, terwijl niemand zich met jou bezighoudt en je met de troep achterblijft nadat je hebt gekookt."
 • "Ik heb een heerlijke puber in huis rondlopen, die zorgt voor een stukje extra feestvreugde."
 • "Samen is leuker. Dat is met héél veel zo."
 • "Kerst is geweldig. Gezellig, warm en vertrouwd."
 • "Als er geen uitnodigingen zijn, verwen ik mezelf door op z'n minst een goede fles wijn open te maken."
 • "Ik heb het gevoel dat mijn familie zich verplicht voelt me uit te nodigen."
 • "Veel slapen en hopen dat die dagen snel overgaan."
 • "Nu ik single ben, vind ik het vooral vervelend steeds te moeten antwoorden op vragen als: 'Ga je wat leuks doen?'"
 • "Ik voel me als het vijfde wiel aan de wagen en altijd kom je in een leeg huis thuis."
 • "Ben het hele jaar happy single, maar met de kerstdagen even niet."
 • "Prettiger dan toen ik getrouwd was, want nu kan ik zelf bepalen wat ik doe!"

Originele publicatie in de Telegraaf.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • http://www.yetiramblersale.com/13-rambler-bottle
  The Rambler™ 18 oz. Bottle is a next-level addition to your rough commutes, day hikes, or kayak trips. That’s because this tough bottle is double-wall vacuum insulated to keep your water cold (or coffee hot) until the last sip, and its 18/8 stainless steel construction can stand up to even the toughest of conditions.

  yeti sale
  09/02/2018 07:52
  (5 jaren geleden)

 • If you’re looking to set your Lowball apart, check out our DuraCoat™ Color for Ramblers in Black, Seafoam, Olive Green, and Tahoe Blue.
  http://www.yetiramblersale.com/12-rambler-tumbler

  yeti sale
  09/02/2018 07:44
  (5 jaren geleden)

 • SUPER STAR Sneakers in Leather and glitter and Leather Star, the star is on the external side in a contrasting color with uppers.

  vivienne westwood sale
  09/02/2018 07:39
  (5 jaren geleden)

 • SLIDE sneakers in leather with leather star, calfskin, Wave leather strap with metal studs application characteristic of the series.

  vivienne westwood sale
  09/02/2018 07:37
  (5 jaren geleden)

 • Vivienne Westwood necklace
  Lobster claw clasp

  vivienne westwood sale
  09/02/2018 07:33
  (5 jaren geleden)

 • Vivienne Westwood returns with her Light Topaz Candy Earrings

  vivienne westwood sale
  09/02/2018 07:29
  (5 jaren geleden)

 • Adorable children's version of the popular Eskimo boot. Luxurious pure sheepskin with crocheted wool seams, supportive heel counter and a hardwearing EVA & rubber outdoor sole.

  mou boots
  09/02/2018 07:26
  (5 jaren geleden)

 • Expertly hand-crafted in gorgeously warm double-face sheepskin with crocheted-wool detailing, this boot is chic, practical and supremely comfortable with a supportive heel counter and hardwearing EVA and Rubber outdoor sole.

  mou boots
  09/02/2018 07:20
  (5 jaren geleden)

 • only professional writers can make this kind of material, cheers

  Online Psychology Homework Help
  29/01/2018 06:14
  (5 jaren geleden)

 • I must say we should have an online discussion on this.

  Assignment For Myob
  29/01/2018 06:13
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie