Columns en Archief

In balans

24 August 2009
Door: Jeffrey Wijnberg

Tegenwoordig moet alles in balans zijn. Vooral het uit balans gegroeide legioen aan hulpverleners in ons land predikt deze gedachte.

Natuurlijk, het idee van evenwichtigheid is aansprekend. Want, wie zijn evenwicht bewaart, valt niet om. En wie niet omvalt, kan gewoon verder met zijn leven. Toch raak ik zelf geestelijk uit balans door de onevenredig grote hoeveelheid zaken die in balans moeten zijn. Denk alleen maar aan de balans tussen gevoel en verstand, tussen werk en privé, of tussen activiteit en rust. En dat is nog maar het topje van de ijsberg aan dingen die volgens de experts in balans moet zijn. Nee, als het om een allesomvattende balans gaat, dan bent u daar niet zomaar mee klaar.
Zo moet u letten op een balans tussen het zorgen voor anderen en het bewaken van uw eigen grenzen. Ook is er een balans nodig tussen het uiten van uw emoties en het beheersen van wat uw frustraties. En alsof dat niet genoeg is, moet u ook een balans zien te vinden tussen uw ambities en wat realistisch haalbaar is. Maar, er is nog meer. Er moet ook balans zijn in uw eetgewoontes, in uw slaap- en waakritme, in uw drankgebruik, in uw geldbesteding en in uw liefdesleven.
Heeft u kinderen, dan moet u er natuurlijk ook voor zorgen dat zij in balans blijven. Want, alleen het in de gaten houden van uw eigen balans is niet iets wat getuigt van een gevoel voor balans. Balans moet tevens gezocht worden in de huishoudelijke taakverdeling tussen u en uw partner. En als u zelf aan de beurt bent om inkopen te doen of het huis aan kant te maken, dan is het belangrijk om een balans te vinden tussen wat moet en wat niet echt hoeft. Ik bedoel, vastzitten in plichtplegingen moet wel in verhouding zijn met uw gevoel van persoonlijke vrijheid.
Hoewel, het kan ook zijn dat u helemaal uit balans raakt als u moet afwijken van uw vaste rituelen, waardoor alle mensen om u heen ook uit balans raken. En krijg dat dan maar weer in balans. U begrijpt het wel. Het hele idee van balans is absurd, al was het alleen maar omdat alles in de wereld neigt naar chaos. En het is een arrogante opvatting dat één enkel individu greep zou kunnen krijgen op die chaos.
Juist in deze moderne samenleving wordt u heen en weer gegooid tussen hoop en vrees, tussen wat moet en zou kunnen, en tussen al die andere mensen die met van alles en nog wat, op elk willekeurig moment, een appèl op u doen. Blijf daarom rechtop fietsen en evenveel geld binnenhalen als er uitgaat. Want, meer balans dan dat, zit er niet in.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie