Columns en Archief

Intimiteitjes

31 juli 2017
Door: Jeffrey Wijnberg

Mannen denken maar aan één ding; en het rijmt op ex. Tenminste, zo wordt het vooral door vrouwen gezien. In werkelijkheid is het geen seks waar mannen heimelijk van dromen, maar een beetje aandacht. En dan het liefst in de vorm van intimiteitjes zoals de liefdevolle knipoog. Een klein gebaar, daar kan menig man een week op teren.

Natuurlijk zal in het begin van elke relatie genoeg te beleven zijn als het gaat om de vele variaties van lichamelijkheid. Maar al gauw zal de romance overgaan in een vorm van zakelijkheid: hij repareert de fietsen en zij doet het strijkwerk; hij herstelt de wifi in huis terwijl zij de bedden verschoont. Als er dan ook nog een stel kinderen het levenslicht zien, zal de oorspronkelijke romantiek als een nachtkaars uitgaan. En dat is, goed beschouwd, ook normaal; in die zin dat er in het dagelijkse gezinsleven genoeg georganiseerd en geregeld moet worden, waardoor er uiteindelijk weinig tijd en energie overblijft voor elkaar. Tegelijkertijd zijn er altijd wel kleine momenten die de kans bieden om iets van affectie te tonen. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het de vrouw die zich gereserveerd opstelt. Pakt de man haar vast, dan wringt zij zich los; en als hij tijdens een rondgang door de supermarkt haar hand wil vasthouden, dan zal zij doorgaans verstoord opkijken. Uit eigen beweging zal de vrouw al helemaal geen initiatief tonen: geen streling over zijn rug, geen hand door zijn haar en ook geen voetjevrijen onder de tafel. Zelfs als de man met de kinderen op de fiets het huis verlaat, zal de vrouw wel de kinderen uitzwaaien, maar hem niet eens een blik waardig gunnen. Hoe ik dat weet? Omdat mannen in mijn spreekkamer hierover klagen. En als ik deze klacht aan de bijbehorende vrouwen voorleg, zeggen zij: ‘hij moet zich niet zo aanstellen; dat smeken om een beetje aandacht is kinderlijk en onaantrekkelijk’. Hij zal veelvuldig zeggen: ‘je kunt toch wel een beetje lief doen’. Zij keert zich om en denkt: ‘ik laat mij niet vertellen wat ik wel of niet moet doen’. Toegegeven, de man kan dwingend zijn in zijn behoefte aan aandacht. Maar daar staat tegenover dat hij volledig uitdroogt omdat zij geen enkele toenadering zoekt. En zo ontstaat een universeel relationeel paradox: wil zij niet omdat hij zo zeurt, of zeurt hij zo omdat zij niet wil. In de praktijk heeft de vrouw toch het laatste woord.

Gewoon seks is leuk. Maar voor hem is een psychisch orgasme veel belangrijker. En het enige wat de vrouw hoeft te doen is hem een handkus toeblazen. Voor haar een hele kleine moeite, voor hem een wereld van verschil.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Hier ook even een reactie van reageerdame Sandra, al ging mijn stukje dan niet specifiek over mijn eigen relatie, dus slaat de reactie van Harry eigenlijk niet echt op mij, maar goed, hij had het over dames en aangezien dat er twee waren zal ik ook nog even reageren.

  Ik krijg sterk de indruk dat Jeffrey een nogal eenzijdig en vooral ook nogal negatief vrouw/man-beeld heeft, waarin de vrouw de stoorzender in de relatie is en haar man dat allemaal maar lijdzaam moet ondergaan.

  En nu komt die arme man ook nog een aai over zijn bol tekort volgens Jeffrey. Laat ik nu juist een heel andere indruk hebben van de meeste relaties om mij heen: de vrouw doet alle moeite om de boel in het gezin vooral zo gezellig mogelijk te houden. Haar man komt thuis van zijn werk en duikt achter de krant, de tv of zijn laptop om vervolgens zijn vrouw pas weer te zien als hij naar bed gaat en hij een potje seks met haar wil en dan toch gek opkijkt als ze daar dan totaal geen zin in heeft.

  Jeffrey denkt dat dit opgelost wordt als vrouwen mannen wat vaker knuffelen en emotionele bevrediging geven, maar ik durf te wedden dat als vrouwen dit doen dat mannen dan nog steeds massaal zeuren dat ze seks tekort komen, want dat is wat ze werkelijk bedoelen als ze bij Jeffrey komen klagen.

  Sandra
  07/08/2017 23:26
  (12 maanden geleden)

 • Goed lezen, reageerdames. Jeffrey beschrijft een universeel relationele paradox. Hij Schrijft genuanceerd over algemene problematiek en heeft het niet over, ongetwijfeld pijnlijke, specifieke situaties. Het is een column. Geen situationeel waarde-oordeel. De column gaat over de eventuele behoefte van mannen en niet over 'heksen op de bank'.

  Harry
  06/08/2017 21:44
  (12 maanden geleden)

 • Wees blij dat hij nog zin in je heeft :-).

  Albert
  02/08/2017 16:20
  (12 maanden geleden)

 • Meneer Wijnberg, ik word een beetje moe van het wegzetten van de vrouw als ongevoelige, stuurse wezens en ‘heks op de bank’.

  Is dit een goedmakertje of rechtpratertje voor al die nare berichten over de ‘gluurgroepen’ op internet van de afgelopen tijd?
  Mannen die zonder enige twijfel of scrupules vrouwen het liefst onder hun rok fotograferen en dat vervolgens delen met al die hitsige mannen in diezelfde gluurgroep?
  Een Facebook-groep met ruim 3000 leden!? Met dezelfde hongerige reacties als de naam van hun FB-groep suggereert?
  ‘Sexy Dames In Korte Rokjes of Korte Jurkjes Uit Eigen Werk’
  Mannen die vrouwen dus puur als lustobject zien? Dan vraag je er toch om?

  Als de relatie is zoals u het beschrijft in uw column, dan is er in de basis iets stevig mis met de relatie tussen man en vrouw.
  Het is een samenspel tussen beide mensen die een relatie tot een succes maakt. Of niet.
  En daar zijn zowel man én vrouw debet aan. Ik vind het beslist niet correct om de schuld bij de vrouw te leggen. Alsof mannen onschuldige slachtoffers zijn in de relatie met hun vrouw.

  Ik heb het persoonlijk meegemaakt dat er anderhalf jaar sprake was van óverduidelijk flirten, beloftevolle knipoogjes, broeiend oogcontact, suggestieve gesprekken, spannende appjes en (on)uitgesproken uitingen van genegenheid, zoals =inderdaad= voetjevrijen.
  En geloof me, dat was geheel wederzijds!

  Een relatie gebaseerd op gelijkheid, vertrouwen, humor, genegenheid, waardering en sluimerende seksuele aantrekkingskracht.
  Anderhalf jaar ..
  Maar toen ik graag onze relatie wilde ‘updaten’ en er blind van uitging dat de meneer in kwestie er ook zo over dacht, deed hij álles af als gekdoen en plagen.
  Kunt u zich ook maar een fráctie voorstellen hoe gekwetst ik was? De pijn en het verdriet dat dit met zich meebracht?
  Dus praat me niet over 'een beetje aandacht, intimiteitjes zoals een liefdevolle knipoog of een psychisch orgasme ..'

  En nee, mijn reactie valt niet in de categorie ‘zuur’. Dat is veel te kort door de bocht en doet geen recht aan mijn gevoelens voor deze meneer en het verdriet dat ik heb over zijn reactie.
  Ik wil beslist niet alle mannen over dezelfde kam scheren, maar ze maken het zichzelf wel heel erg moeilijk.

  Voor alle duidelijkheid: ik ben een vrouw en mijn naam is natuurlijk niet Gekke Henkie.

  En de reactie van Sandra krijgt van mij een 'dikke plus'!

  Gekke Henkie
  31/07/2017 21:25
  (12 maanden geleden)

 • De reden dat veel vrouwen huiverig worden voor het tonen van intimiteit in de vorm van knuffels e.d. is dat ze weten dat veel mannen dit onmiddellijk zien als een voorbode voor seks. Als ze dat niet willen zullen ze ook minder scheutig worden met het geven van affectie.

  Mannen kunnen intimiteit en seks binnen hun relatie namelijk totaal niet los van elkaar zien, terwijl ze denken van wel. Het zijn juist de vrouwen die dat wel kunnen en vaak gewoon intimiteit zonder gelijk seks willen.

  Bovendien worden veel mannen ook lui in de loop van hun relatie. In het begin zijn ze bereid om veel tijd, aandacht en liefde aan hun vrouw te geven en reageren vrouwen hier positief op met intimiteit én seks, maar na een tijdje slaan veel mannen die stap liever over en willen ze alleen nog maar seks zonder verder tijd en moeite in hun vrouw te steken (binnen én buiten de slaapkamer). Vind je het dan gek dat de vrouw dat niet wil en niet gelijk zonder morren klaar ligt?

  En nog zo iets vreemds: mannen haten het als hun vrouw zeurt, maar gaan zelf wel massaal zeuren en mokken als ze geen seks krijgen. Hoe krom is dat? En denken ze nu werkelijk dat hun gezeur opwinding bij hun vrouw veroorzaakt?

  Ik twijfel er niet aan dat veel mannen in therapie klagen dat ze "meer intimiteit" willen. Dat lees je ook overal op het internet, maar als je even verder door vraagt is "meer intimiteit willen" gewoon een eufemisme voor "meer seks willen". Ik ben dan ook echt stomverbaasd dat Jeffrey (als man zijnde) hier in trapt en niet door heeft waar het ze werkelijk om gaat.

  Sandra
  31/07/2017 19:03
  (12 maanden geleden)

 • Voor haar geldt: bezit van de zaak is het eind van vermaak. Gewoon je wat minder afhankelijk opstellen en gedragen. Laten voelen dat je haar bezit niet bent.

  Albert
  31/07/2017 13:11
  (12 maanden geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie