Columns en Archief

Lekker profiteren

25 July 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

'Daar moet ik van profiteren’, zeggen mensen als zij iets in de aanbieding zien. Helemaal enthousiast worden mensen als het woordje ‘gratis’ ergens verschijnt. Iets voor niets is nu éénmaal moeilijk te weerstaan. Maar, diezelfde mensen kunnen met totale verontwaardiging reageren als anderen van hun willen profiteren. Dan ineens is het profiteren verwerpelijk.

Profiteren is blijkbaar alleen positief in de positie van de profiteur. Logisch, vindt u? Nou dat vind ik helemaal niet. Ik vind het ronduit belachelijk. Laat ik het zo zeggen: stel, dat helemaal niemand van u zou willen profiteren. Geen kip in velden of wegen te bekennen die bij u voor een maaltijd aan tafel zou willen schuiven. Geen hond die er enig belang bij zou hebben om in uw auto met u mee te rijden naar het werk. Niemand die u eens een keertje belt voor hulp, voor een gesprekje, voor gratis advies, voor een wijs woord om zijn huwelijkscrisis beter door te komen. Stel, u biedt geheel en al vrijwillig een collega aan om hem te helpen bij het verslepen van de inboedel naar zijn nieuwe huis, en hij zou zeggen: ‘ja, vriendelijk aangeboden, maar nee ik los het liever zelf op.’ Zeg nou zelf: dan zou u behoorlijk in uw wiek geschoten zijn. Dan zou u toch aan uw eigenwaarde gaan twijfelen.Geboren profiteurs zijn kinderen. Klein of groter zullen zij zoveel mogelijk vruchten willen plukken van de ouderlijke boom. Omgekeerd is het daarom niet meer dan logisch dat ouders van zich laten profiteren. Maar gek genoeg zijn er ouders die het raar in de kop krijgen en, met de mode mee, ineens grenzen gaan trekken met teksten als ‘leuk, dat je nu zelf een kind krijgt, maar je moet niet denken dat ik een soort oproepoma wordt’ of ‘ik heb al genoeg voor je gedaan, ik zou zeggen spaar eerst maar eens wat geld voordat je weer zo nodig op vakantie moet’.U mag van mij gerust die grenzen trekken, maar dan moet u niet vreemd opkijken als de verbinding met uw kinderen stilvalt; of als u zelf een keertje belt de lijn heel snel weer wordt verbroken met de mededeling: ‘ik heb een oproep op de andere lijn’. Veel lieden raken geïrriteerd als ik dit soort dingen zeg en snauwen mij toe: ‘wat een slechte psychologie Wijnberg, ik laat mij toch niet gebruiken.’ Maar daar moet ik toch echt om lachen, en zeg dan: ‘wees toch blij dat u nog bruikbaar bent.’

Natuurlijk, het is vaak alleen maar geven en nog eens geven zonder dat daar iets voor terugkomt. Maar dat is nu juist de bedoeling. U wilt toch niet die koude kikker zijn waar geen veer van te plukken is?!


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Well said.Something for nothing is now once hard to resist. But those same people may react with total indignation when others want to take advantage of them.

  know what's important
  31/10/2016 13:06
  (6 jaren geleden)

 • ja man

  michel telo
  10/02/2012 23:55
  (11 jaren geleden)

 • Zou het Echt Fantastisch zijn

  Blackberry 9900 Bold
  03/11/2011 23:36
  (11 jaren geleden)

 • Zou ik zelf ook doen hoor. Eigenlijk iedereen dus ,

  Gippy Grewal
  14/08/2011 01:22
  (11 jaren geleden)

 • vind dat zulke dingen later in de toekomst niet makkelijk kan gebeuren

  <a href="http://www.gippygrewal.net">gippy grewal</a>
  11/08/2011 16:04
  (11 jaren geleden)

 • Dit lijkt mij heel erg toepasselijk voor iemand die ik ken... Hopenlijk heeft hij en zij er wat aan! Liefs

  Hanif
  09/08/2011 11:50
  (11 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie