Columns en Archief

Natuurlijk herstel

18 February 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Een lelijke schaafwond op de knie na een valpartij van de fiets, geneest vanzelf. Natuurlijk herstel geldt doorgaans ook voor een flinke griep en vele andere kwaaltjes. Het lichaam toont hiermee een enorme veerkracht. En hetzelfde is gelukkig ook bij psychische kwetsuren waarneembaar.

Toch is natuurlijk herstel (geen behandeling) als nadrukkelijk medisch voorschrift in de vergetelheid geraakt. Natuurlijk. Vaak genoeg staat de patiënt, na een doktersconsult, binnen een paar minuten weer buiten met de mededeling dat het beter is om ‘het allemaal nog even aan te zien’. Maar ook in dat soort gevallen vergeet de behandelaar vaak uit te leggen waarom de patiënt zich geen zorgen hoeft te maken. Geen-behandeling is daarom niet hetzelfde als het wegsturen van de patiënt zonder informatie. Nee, geen-behandeling is juist een deskundige ingreep omdat het samengaat met deugdelijke voorlichting en instructies. Dit gegeven is vooral belangrijk in de psychologische en psychiatrische praktijk als het gaat om de behandeling van angststoornissen en depressies. Wat is namelijk het geval: veel van dit soort psychische kwalen zijn het gevolg van jarenlange overbelasting en overprikkeling. En dan is een herstelkuur van rust, reinheid en regelmaat de beste manier om de patiënt weer op verhaal te laten komen. Geef de patiënt een omgeving van structuur zonder verplichtingen en dan zullen lichaam en geest hun zelfreinigende werking doen. Vreemd genoeg is het feit dat, juist in een tijd dat er veel minder bekend was over psychische aandoeningen (1920-1960), overal in Nederland patiënten terecht konden in rusthuizen. Die rusthuizen zijn niet opgeheven omdat de resultaten uitbleven. Nee, die rusthuizen zijn verdwenen omdat therapeutisch Nederland verslaafd is geraakt aan allerhande specialistische, oplossingsgerichte interventies zoals traumaverwerking en sollicitatietrainingen om de patiënt zo snel mogelijk weer te laten re-integreren in de samenleving; en dat ‘ondersteund’ met de nodige medicatie. Deze oplossingsverslaving is zelfs terug te vinden in de wetgeving: werkgevers en bedrijfsartsen zijn verplicht (wet Poortwachter) om de uitgebluste patiënt, met een actief behandelingsplan, weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Het doet de reputatie van de gezondheidszorg dan ook geen goed dat nergens meer een patiënt op natuurlijke wijze kan herstellen.

Het komt er op neer dat een patiënt het gewoonweg niet wordt gegund om moe en ziek te zijn; laat staan dat hij in een beschermde omgeving mag uitzieken. Activering en ambulantisering zijn de moderne toverwoorden van de hulpverlening. Ik word er al moe van als ik er aan denk.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • instantly eliminated from the server. It just means that the candid strange selfie of your own is not vital that end up on the internet.

  snapchatlogin
  06/01/2018 11:06
  (4 jaren geleden)

 • The affection spells are extremely celebrated one entanglement that is illuminated regularly by Pandit Naveen Samrat. A large number of individuals come each month to get the answers for their life confusions.

  192.168.1.1
  03/09/2016 01:58
  (5 jaren geleden)

 • You have spoken to your focuses in a quick and intriguing way.

  192.168.1.1
  03/09/2016 01:57
  (5 jaren geleden)

 • was looking for this information, I will add this site to your favorites!

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:57
  (5 jaren geleden)

 • A debt of gratitude is in order for posting this data here.

  192.168.1.1
  26/08/2016 11:33
  (5 jaren geleden)

 • The actual tragedy within Pakistan is constantly on the worsen because relief materials and help fall far lacking what is needed. More help is frantically needed since the potential for an incredible number of fatalities starts to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:48
  (5 jaren geleden)

 • long sought this information, thank you s post!

  192.168.1.1
  11/03/2016 17:10
  (6 jaren geleden)

 • We are number website 1 in PHP Assignment help. This is No.1 destination for students to get their PHP Homework & Assignment done. We also do complete PHP Projects.

  PHP Homework Help
  08/03/2016 11:45
  (6 jaren geleden)

 • C++ Assignment Help C/C++ Assignment Help, Online C/C++ Project Help and Homework Help C++ Assignment Help Introduction C++ is a middle-level programming language established by Bjarne Stroustrup beginning in 1979.

  C++ Project Help
  08/03/2016 10:42
  (6 jaren geleden)

 • Critical Chain Project Management Assignment and Online Homework Help Critical Chain Project Management Help Introduction Critical Chain Project Management (CCPM) is an approach for preparation.

  Critical Chain Online Homework Help
  08/03/2016 08:15
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie