Columns en Archief

Onvergetelijke vakantie

08 July 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Mocht u de stoute, prijzige schoenen toch hebben aangetrokken om weg te gaan, dan wens ik u een onvergetelijke vakantie. Officieel is een dergelijke, onvergetelijke vakantie natuurlijk overladen met zonneschijn, kinderplezier, schitterende vergezichten en buitenissige maaltijden.

Ik zeg ‘officieel’. Want de praktijk laat zien dat juist de perfecte vakantie na verloop van tijd onvindbaar is in het geheugen. Wat echt blijft hangen, zijn de dompers. Om wat over te houden aan uw vakantie is het daarom raadzaam één en ander doelbewust in de soep te laten lopen. Sla daarom de keuring van uw auto en caravan rustig over, gooi zomaar wat willekeurige spullen in de koffer en vertrek met een grondhouding van ‘we zien wel waar het schip strandt’. Om de gewenste tegenslag te optimaliseren, kunt u wellicht ook uw mobieltje en laptop thuislaten, niemand inlichten waar u echt naar toe gaat en uw reisgenoten trakteren op een overdosis aan eigen vakantieplannen (‘wat er ook gebeurt, ik ga in ieder geval een paar keer waterskiën’). Is er ook maar een hele kleine kans op een conflict, ga die dan niet op de gebruikelijke manier uit de weg (‘ach, we gaan niet moeilijk doen op vakantie’). Maar maak ruzie alsof uw leven er van afhangt, met de achterliggende gedachte dat u er later een sappige, grappige verhaal aan overhoudt. Want een essentiële voorwaarde voor een onvergetelijke vakantie is wel dat u er smakelijk over kunt vertellen. Op de vraag ‘hoe was uw vakantie’ zijn antwoorden zoals ‘geweldig’, ‘zonder problemen’ en ‘precies zoals we dat in gedachten hadden’ voor de luisteraar uitermate slaapverwekkend. Vooral voor notoire thuisblijvers zijn ‘hele leuke vakanties’ inclusief schitterende foto’s helemaal niet leuk om aan te horen/zien. Veel boeiender is het om een vakantieverhaal te horen met ongelukjes (‘Frits had na de eerste dag al zonnesteek’), diefstalletjes (op die drukke marktplein hadden twee zigeuners de portemonnee met 400 euro gerold’) en dieptepunten ‘tot overmaat van ramp kregen we zijn allen ook nog voedselvergiftiging en belanden we op de eerste hulp van Grieks ziekenhuis zonder te weten of wij daar voor verzekerd waren’). Voor mensen die uit principe niet op vakantie gaan (‘ik doe niet mee aan die commerciële onzin’) en voor lieden die domweg het geld niet te besteden hebben, is het wel zo plezierig om aan uw vakantie iets van leedvermaak te ervaren (‘nou dus het had niet veel gescheeld of jullie hadden door de vakantie een punt gezet achter jullie huwelijk gezet; en zijn jullie nu in relatietherapie’).

Toegegeven. Het is wellicht wat onconventioneel om uw vakantieplannen moedwillig te saboteren. Maar het is helemaal waardeloos om uw vakantieherinneringen in schoonheid te zien sterven. Koester daarom alles wat u tegenzit: dat is wat uw vakantie onvergetelijk maakt.

 

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

  • this blog is realy appreciated its realy good and this sight give great information i realy want to use this blog.

    Buyhairextensions
    30/12/2014 07:58
    (8 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie