Columns en Archief

Ook zo'n last van een zomerdepressie?

21 July 2011
Door: Jana van de Ven

Een zoveelste argument om depressief te zijn: het warme zomerweer. Met de winterdepressie waren we al bekend, maar volgens het Amerikaanse Everyday Health is de zomervariant, de omgekeerde seasonal affective disorder (met de toepasselijke afkorting SAD), verantwoordelijk voor tien procent van de seizoensgebonden stoornissen. De symptomen van een zomerdepressie kunnen volgens de website zeer ernstig zijn. Psycholoog Jeffrey Wijnberg: "We moeten deze klachten net zo serieus nemen."

Hoe is het mogelijk, je slecht voelen met het mooie weer, de vrolijkheid en al dat licht?
Jeffrey Wijnberg: "De zomer betekent lange dagen en korte nachten. In de winter ervaren sommige mensen de korte dagen als claustrofobisch, terwijl de zomer een omgekeerd gevoel kan opleveren. Een soort pleinvrees, alsof je onbeschermd bent. De zomer kan een bedreigende omgeving zijn, waarin niets afgebakend is. En als je om je heen al die vrolijkheid ziet, kan dat soms niet matchen met het gevoel dat je hebt. Bovendien kunnen sommige mensen slecht slapen door de korte nachten. Een verstoorde nachtrust of bioritme kan tot depressie leiden. Goede informatie over de zomerdepressie lees ik hier op deze site van Infotalia."

Maar hebben we het hier dan over een depressie of een dipje?
"Het kan groot zijn, maar ook heel klein. Soms is het een kleine zomerdip en is het terugkerend, net als bij de winterdip. Bij een winterdip werkt lichttherapie en bij een zomerdip is het goed om je te begeven in koele, afgebakende ruimtes. Het kan net zoiets kleins zijn als het fenomeen ochtend-avondmens. Zo is de een meer een wintermens, de ander een zomermens. Ik bijvoorbeeld, ben meer een wintermens. De zomer is zo eindeloos. Ik vind de klachten van de zomerdepressie wel herkenbaar. Heb jij dat niet?"

Nee, ik ervaar die verschillen tussen de seizoenen niet zo sterk, geloof ik. Aan de zomer en winter zitten toch voor- en nadelen?
"
Het onderwerp is ook wel een beetje te veel 'gezocht' hoor. Het is typisch om hier in de zomer over te schrijven."

Krijgt u mensen in uw praktijk met zomerdepressieklachten?
"Ik zie vaak problemen die indirect met de zomer te maken hebben. Bijvoorbeeld relatieproblemen die ontstaan door de vakantie. Of mensen van wie de relatie is verbroken, die altijd met de caravan op vakantie gingen en nu die vetrouwdheid kwijt zijn. Of mensen die al depressief zijn en die de zomer als extra belastend ervaren. Maar ik krijg nooit mensen die binnenkomen en zeggen: 'Ik heb last van de zomer'. Vaak geven mensen aan dat ze zich niet prettig voelen. Soms vraag ik hen naar de verandering van de seizoenen, en sommigen lijken daarin hun klachten dan te herkennen. De omgeving van mensen werkt op de psyche; de sfeer van de ruimte waarin we ons bevinden is van sterke invloed. Daar wordt veel geld mee verdiend. Kijk maar naar architecten of supermarkten. Ruimtes zijn vaak ontworpen om een bepaald gevoel op te roepen. Ik zet nu een bericht op mijn site met 'Zomerdip, vakantiestress? Vraag een consult aan'."

Ah, u weet ook hoe u geld moet verdienen.
"Haha, ja."

Moeten we de zomerklachten net zo serieus nemen als die van de winterdepressie?
"Zeker, we moeten dit serieus nemen. Er zijn mensen die dit niet kennen of herkennen en die noemen dit soort klachten al snel een luxe aangelegenheid. Mijn oudste zoon woont op Sint Maarten. Normaal is het daar 31 of 32 graden, maar als ik op bezoek ben en het is 37 graden is, vochtig en er zitten veel muggen, dan kan ik me diep ongelukkig voelen. Dan zit je te soppen in je eigen kleren en je kunt het weer niet ontvluchten. Dat gevoel is écht, het is geen aanstellerij. Mensen die doodsbang zijn voor de tandarts, die verzinnen dat ook niet. Daar kun je wel tegen zeggen: 'Oh, spuitje, hup, het is zo klaar', maar als zij al tien jaar uit angst niet gaan, dan is er wel een écht probleem."


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • There are 1000s of people which start their particular business venture annually to produce a bright future for the kids but the particular sad the reality is that many are most likely going to are unsuccessful, no matter simply how much commitment they give the enterprise.

  homes4health.com
  22/10/2015 07:25
  (5 jaren geleden)

 • Niet echt last van , gelukkig maar.

  rahapelit
  11/07/2015 04:46
  (5 jaren geleden)

 • I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up.

  Ancient Secrets of Kings Review
  23/06/2015 11:31
  (5 jaren geleden)

 • I enjoyed reading your post and found it to be informative and to the topic.

  Make Women Want You Review
  23/06/2015 11:31
  (5 jaren geleden)

 • At my age I cannot believe the shape that I am finally getting

  Make Him Desire You Review
  23/06/2015 11:30
  (5 jaren geleden)

 • Im glad to see that people are actually writing about this issue in such a smart way, showing us all different sides to it.

  Reverse Your Diabetes Today Reviews
  14/05/2015 11:27
  (5 jaren geleden)

 • I love the VF workouts and my body has transformed into something I thought I would never have! At my age I cannot believe the shape that I am finally getting, and I owe it all to the Venus Factor program.

  does Brain Stimulator Method work
  14/05/2015 11:26
  (5 jaren geleden)

 • They aren't laughing now.

  Kindle Money Mastery Reviews
  14/05/2015 11:25
  (5 jaren geleden)

 • Ik weet precies wat je bedoeld!

  Ann
  27/04/2015 18:34
  (6 jaren geleden)

 • I'd give my right arm to be ambidextrous.

  No exam life insurance
  29/10/2014 17:10
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie