Columns en Archief

Ouderwets

12 October 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

Deze mensen hadden eerder geboren moeten worden. Zij hebben een karakter die veel beter past bij tijden van weleer; en die nu wordt afgekraakt als suffig en achterhaald. Met moderne ogen bekeken zijn deze lieden ronduit ouderwets te noemen; en hebben moeite om nog iets van erkenning in de wacht te slepen.

Maar ik zeg: er is helemaal niets mis met deze mensen. Zij worden, ten onrechte, in de hoek gezet. Ik heb het over lieden die bescheiden zijn; en geen behoefte hebben om voor de troepen uit te lopen. In gezelschap zijn zij vaak stil, maar luisteren daarom des te beter. Zij zullen niemand onderbreken in hun verhaal, ook al hebben zij een beter verhaal te vertellen. In alles blijven zij beleefd, iets wat door anderen vaak als houterig of afstandelijk wordt afgedaan; en als anderen onbeleefd zijn, door bijvoorbeeld voor te dringen in de rij, voelen zij zich niet geroepen om assertief in te grijpen. Zij zijn gewend om op hun beurt te wachten, ook al duurt dat wat langer omdat brutale lieden hun kans grijpen. Over brutale lieden gesproken: zij hebben spreekwoordelijk misschien dan wel de halve wereld, de bescheiden mens heeft doorgaans genoeg aan minder; en kijkt sowieso, met tevredenheid, naar wat hij wel heeft dan wat niet. Punt is wel dat de bescheiden mens gemakkelijk aan het twijfelen te brengen is. Zo kan een leidinggevende of ander modern figuur roepen dat de bescheiden werknemer zich beter moet profileren, dat hij genoeg talent heeft om te schitteren en dat hij simpelweg zichzelf op de eerste plaats moet zetten. Tja, dan zal de bescheiden mens zich achter de oren krabben; en zijn normale doen en laten als onvoldoende beschouwen. Dat zijn momenten waarop ik zeg: ‘pas op, niet doen’. De grote club van assertieve activisten probeert iedereen in zijn eigen kamp te manipuleren, enkel en alleen maar om meer zieltjes te winnen. Welnu, deze club van assertieve activisten heeft de ware betekenis van assertiviteit niet begrepen. Die is: je ware aard tot wasdom brengen. En dat betekent voor de bescheiden mens dat hij, in alle bescheidenheid, kan blijven zoals hij is. Deze moderne tijden mogen dan wel een houding van pro-activiteit, persoonlijke profilering en protesteren dicteren, dat wil niet zeggen dat iedereen dan maar het dictaat moet volgen. Nee, de bescheiden mens is een zegen voor de samenleving; en is, meer dan eens, de stille kracht achter een harmonieus gezinsleven en beschaafde samenwerking. In feite is de bescheiden mens een voorbeeld voor iedereen die niet meer weet wat geduld en inschikkelijkheid is.

In een tijd waar schreeuwende reclameblokken en over-elkaar-heen-buitelende-politici de aandacht trekken, zouden mensen haast vergeten dat er ook andere manieren zijn om een verschil te maken. En je hoeft gelukkig geen cursus te volgen om te leren hoe effectief het is om ook eens je mond te houden.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie