Columns en Archief

PHPD

14 February 2011
Door: Jeffrey Wijnberg

Van ouderen is bekend dat zij last kunnen hebben van PHPD (Pijntje Hier Pijntje Daar). Algeheel lichamelijk verval zorgt voor krakende gewrichten, verkrampte spieren en sputterende ingewanden. Bovendien is de huisarts vaak nog de enige die de ouder wordende mens serieus neemt, waardoor PHPD garant staat voor een goed gesprek.

In het contact tussen ouderen is PHPD een geliefd onderwerp, vooral omdat ook nog enige onvervalste competitie kan plaatsvinden (mijn PH is erger dan jouw PD). Toch is PHPD geen exclusieve seniorenkwaal. In alle leeftijdsgroepen is PHPD een terugkerend verschijnsel. Kinderen bijvoorbeeld hebben al gauw last van PHPD, beter bekend als schoolziekte. Het proefwerk is niet op tijd geleerd of het kind wil gewoon weer eens ouderwets verwend worden door de ouders. Een beetje extra aandacht kan wonderen doen tegen de aanhoudende eisen die worden gesteld aan onze jeugd. Die extra aandacht zoeken ook volwassenen, maar ontmoeten doorgaans weinig begrip. En dat heeft alles te maken met de theatrale manier waarop de PHPD-patiënt zich presenteert: ‘dan trekt de pijn vanuit mijn been naar boven en krijg ik een spanningsgevoel op de borst met uitstraling naar mijn nek terwijl ik rare tintelingen voel achter mijn rechter oogkas, waardoor ik bijna moet overgeven.’ Opvallend is dat PHPD veel voorkomt bij mensen die het moeilijke vinden om ‘nee’ te zeggen. Zo schiet het bij Frits altijd in zijn rug precies op het moment dat zijn vrouw een reisje wil plannen naar haar familie in Australië. En Gerda heeft stelselmatig pijnscheuten in haar maagstreek als haar vriend het plan oppert om samen te wonen. In dit soort gevallen is het hebben van PHPD een groot sociaal voordeel. De patiënt hoeft geen uitvoerige verantwoording af te leggen voor zijn verzuim. Ziek is ziek, en dat spreekt voor zich. Datzelfde voordeel geldt voor bezoekjes aan familie of recepties van collega’s: even een aanval van PHPD melden en de patiënt kan met goed fatsoen er tussenuit piepen. Dit sociale voordeel is zo groot dat mensen met incidentele PHPD de chronische variant ontwikkelen. Dat is het moment waarop PHPD zich tegen de patiënt keert. Niemand die nog enige echte betrokkenheid toont, waardoor het zomaar kan gebeuren dat de PHPD-patiënt met een heel andere, ernstige kwaal volledig wordt genegeerd; en het risico loopt te overlijden enkel en alleen maar omdat hij een geschiedenis heeft van chronische PHPD.

Aangezien PHPD geen officiële, medische status heeft, wordt ook niets gedaan aan de genezing ervan. Dat komt natuurlijk ook omdat de meeste PHPD-patiënten weinig motivatie tonen om verlost te worden van hun kwaal. Als psycholoog begrijp ik dat wel. Het hebben van klachten en het uiten van onvrede doet iedereen op zijn eigen manier. Als uitlaatklep is PHPD gemakkelijk, kleurrijk en doeltreffend.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • <a href="http://luckypatcherappdownloads.com/lucky-patcher-app-for-ios/">lucky patcher for iphone</a>

  lucky patcher for iphone
  12/10/2017 13:27
  (3 jaren geleden)

 • <a href="http://epassapplicationstatus.in/telangana-epass-status-scholarship-status-2016-17-ts/">ts epass</a>

  ts epass
  12/10/2017 13:03
  (3 jaren geleden)

 • <a href="https://supersuapk.org/">SuperSU Pro apk</a>

  SuperSU Pro apk
  12/10/2017 12:45
  (3 jaren geleden)

 • <a href="https://youtvplayerapks.com/">You TV Player</a>

  You TV Player
  12/10/2017 12:07
  (3 jaren geleden)

 • ore on PHPD. Actually I didn’t know the proper causes and symptoms of this disease. This post helped me to know more about PHPD. Thank you s. Ziek is ziek, en dat spreekt voor zich. Datzelfde voordeel geldt voor bezoekjes aan familie of recepties van collega’s: even een aanval van PHPD melden en de patiënt kan met goed fatsoen er tussenuit piepen. Dit sociale voordeel is zo groot dat mensen met incidentele PHPD de chronische variant ontwikkelen. Dat is het moment waarop PHPD zich

  game guardian apk 8.30
  12/10/2017 11:28
  (3 jaren geleden)

 • ore on PHPD. Actually I didn’t know the proper causes and symptoms of this disease. This post helped me to know more about PHPD. Thank you s

  game guardian apk 8.30
  12/10/2017 11:26
  (3 jaren geleden)

 • Aptoide for android is the best replacement for Google Play Store where you can find all applications for free similar to that of Play store

  aptoide apk
  31/07/2017 08:04
  (3 jaren geleden)

 • The tragedy in Pakistan continues to worsen as relief supplies and aid fall far short of what is required. More aid is anxiously needed as the potential for millions of fatalities begins to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:32
  (4 jaren geleden)

 • This post shares more on PHPD. Actually I didn’t know the proper causes and symptoms of this disease. This post helped me to know more about PHPD. Thank you so much for sharing this post here!

  dish network channels
  16/06/2016 06:38
  (4 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie