Columns en Archief

Realiteitszin

23 June 2014
Door: Jeffrey Wijnberg

Het is wat het is zoals het is. Gewoon de realiteit onder ogen zien, zonder het mooier te maken dan het is. Simpel toch? Nou ja, niet dus. Want feit is dat mensen er voortdurend voor weglopen. Soms letterlijk, maar meestal in hun hoofd.

Blijkbaar is wat is zoals het is, moeilijk te verteren; zo moeilijk dat mensen proberen de werkelijkheid voor te zijn. Een voorsprong nemen op de werkelijkheid doen mensen met vragen als ‘wat als ik het niet kan’, of ‘stel dat ik wordt afgewezen’ en ‘hoe moet ik verder als ik het niet weet’. Interessant is dat mensen helemaal geen antwoord op deze vragen willen. Zij willen niet horen dat zij incompetent, onaantrekkelijk of dom zijn. Nee, dat is een werkelijkheid waar zij afstand van nemen. Daarom zijn het ook geen (op)rechte vragen. Het zijn gedachtenspinsels die op een angstig-agressieve manier de werkelijkheid de nek willen omdraaien. Het is een manier om de werkelijkheid een waarschuwing te geven: ‘waag het niet om mij voor schut te zetten, want doe ik gewoon niet meer mee’. Het aardige van de werkelijkheid is dat zij zich daar niets van aantrekt. Het zal haar worst zijn of u moeite heeft met hoe zij zich aandient. Zij, die werkelijkheid, komt zoals het haar belieft. En of u meedoet of niet, kan haar ook niets schelen. Sterker nog, hoe meer u haar uitdaagt om in een mooie, voordelige verschijning te komen, des de groter is de kans dat zij precies het omgekeerde doet: lekker lelijk en hard binnenkomen. Nee, met de werkelijkheid valt niet te onderhandelen. Zij is niet te verleiden of om te kopen. Zij is onafhankelijk, zelfsturend en eigenzinnig. Zo bekeken is het daarom veel slimmer om de werkelijkheid te nemen zoals zij is. En de vraag die ik u daarom stel, is deze: hoe dramatisch, hoe erg, hoe afschuwelijk, hoe tenenkrommend en hoe deprimerend is nu die harde, lelijke waarheid? Bent u dan zo verheven boven alle andere mensen dat u niet, op gezette tijden, als incompetent, onaantrekkelijk en dom uit de hoek kan komen? Bent u misschien dat ene speciale geval die voor het harde oordeel van de werkelijkheid bespaard moet blijven? Het antwoord is: nee. Ook u bent een mens onder de mensen, iemand die een scheve schaats kan rijden of het perfecte voorbeeld van hoe het niet moet. Alleen de dood is wreed, maar niet het feit dat u, bij gelegenheid, onvoordelig voor de dag komt.

Mocht de werkelijkheid bij u aankloppen en een onaangename boodschap brengen over uw persoon, denk dan eens voor de verandering: ‘ok, goed, dat kan, lelijk maar waar’. Dat is wat psychologen noemen: acceptatie. En daar wordt de werkelijkheid net iets gemakkelijker van.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • A tragedy around Pakistan is constantly on the worsen when relief resources and guide fall far wanting what is called for. More guide is frantically needed as being the potential for scores of fatalities takes place to loom.

  National drink of Pakistan
  17/08/2016 12:59
  (5 jaren geleden)

 • Mocht de werkelijkheid bij u aankloppen en een onaangename boodschap brengen over uw persoon, denk dan eens voor de verandering: ‘ok, goed, dat kan, lelijk maar waar’. Dat is wat psychologen noemen: acceptatie. En daar wordt de werkelijkheid net iets gemakkelijker van.

  mcm outlet
  05/08/2016 04:26
  (5 jaren geleden)

 • ik denk altijd...als ik maar hard genoeg eraan werk dan moet t lukken...werk ik nog harder...strijd ik op mn knieen...

  maar wel vaak zonder resultaat, vind het moeilijk om niet eraan te werken..dan verwijd ik t mezelf dat ik r onvoldoende aan gedaan heb.
  Dus ga ik door en door net zo lang totdat uiteindelijk ik toch de deur in mn gezicht krijg.
  Geldt voornamellijk voor relaties

  eline veldman
  23/07/2014 23:33
  (7 jaren geleden)

 • Helemaal mee eens! Accepteren en laten gaan.... het is even moeilijk maar daarna gaat het vanzelf.

  didi
  27/06/2014 20:55
  (7 jaren geleden)

 • Top! Dit raakt!

  Anoniem
  24/06/2014 11:27
  (7 jaren geleden)

 • Prachtige column, volgens mij inderdaad de oplossing voor de problemen die mensen met zich meedragen: Accepteren, aanvaarden wat er is, ook het probleem, als een deel van jou. Als je een probleem wilt oplossen, zul je het eerst moeten aanvaarden alsof het nooit opgelost wordt, wat het misschien ook nooit wordt....Hoe harder je het probeert te bevechten, des te harder je het steeds in je gezicht gedrukt krijgt. Of, zoals in het prachtige boek van Scot Peck (De andere weg/A road lesser known): Als je aanvaardt dat het leven moeilijk is, de consequenties er van neemt, wordt het een stuk draaglijker, zo niet (wellicht ook) gemakkelijker....Dank Jeffrey, om me dat te hebben bijgebracht!

  R. Vos
  23/06/2014 12:51
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie