Columns en Archief

Sapioseksueel

01 May 2023
Door: Jeffrey Wijnberg

Seksuele aantrekkelijkheid wordt niet alleen bepaald door uiterlijke kenmerken zoals lichaamsvorm, oogopslag, rondingen, symmetrie of de mate van algehele mannelijkheid of vrouwelijkheid. De sapioseksuele mens valt in de eerste plaats op intellect en ziet eventuele lichamelijke aantrekkelijkheid als een extraatje.

Nu is dit gegeven niet eens heel groot nieuws gezien de vele datingssites voor hoger opgeleiden. Bovendien hebben slimme mensen meer dan eens een goed betaalde baan met toekomstperspectief en dat is al helemaal een reden voor man en vrouw om op elkaar te vallen. Zo kan het soms gebeuren dat een opvallend aantrekkelijke vrouw gekoppeld is aan een minder aantrekkelijke man en dat menigeen dan denkt: wat ziet die vrouw in hem? Welnu, kans is groot dat in dat hoofd van die man een groot intellect schuilt; en dat hij in ieder geval in staat is om te zorgen voor een stabiel inkomen. Omgekeerd kan natuurlijk ook, namelijk dat een knap-ogende kerel een vrouwelijke partner heeft waar niet echt de schoonheid vanaf straalt en mensen denken: ‘hij zou toch gemakkelijk een echte vlammende schoonheid kunnen scoren’? Maar ook dan kun je je vergissen en is de gekozen vrouw zo slim dat hij er echt van geniet om nooit met haar uitgepraat te raken. Zo bekeken is het vallen-op-intellect een perfect voorbeeld van hoe ‘uitdaging’ een relatie kan bestendigen. En dit gegeven past precies in het verhaal van Chris (24) die na korte relaties met de meest aantrekkelijke vrouwen zijn draai niet echt kon vinden. Pijnlijk voor Chris in al die kortdurende affaires was hoe vooral hoe snel hij zich kon vervelen. Omdat hij aan zichzelf begon te twijfelen, kwam hij bij mij op het spreekuur; en kon ik hem uitleggen dat een mooie meid die je bewondert uiteindelijk alleen maar ego-streling geeft; en dat die magie geen lang leven is beschoren. Inmiddels is Chris getrouwd met een slimme meid waar hij niet zomaar vat op heeft; en dat voelt als de uitdaging die hij voorheen zo had gemist. Een omgekeerd voorbeeld is die van Maaike (37): aanvankelijk viel zij op Hans (41) vanwege zijn stoere uiterlijk en hard-werken-mentaliteit. Maar nu zij inmiddels op de maatschappelijk ladder is geklommen als medisch specialist, is hij mentaal en inhoudelijk zover achter geraakt dat zij liever met haar collega’s omgaat dan vrije tijd met hem te besteden. Een scheiding hangt in de lucht. Persoonlijk vind ik het een genot om naar vrouwelijke deskundigen op televisie te kijken omdat hun inhoudelijke kennis echt de zinnen prikkelen. Zo bekeken is misschien iedereen wel een beetje sapioseksueel, tenminste wel als je wordt geraakt door iemand die echt wat zinnigs te vertellen heeft.

Als het gaat om seksuele voorkeur gaat, dan lijkt er iedere week wel een smaakje bij te komen. Misschien kan ik nu al een woord verzinnen voor mensen die opgewonden raken van iemand in bedrijfskleding, oftewel: uniformseksueel.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie