Columns en Archief

Te verliefd

12 December 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Verliefd worden is mooi. Alleen de mate waarin de verliefdheid toeslaat, is niet te controleren. Nu lijkt dat ook niet uit te maken. Zo zou je denken. Toch is te-verliefd-zijn het begin van een relationeel probleem. Want als de ander een beetje minder verliefd is, dan is de machtsverhouding definitief bepaald.

Wie te verliefd is, zal zich aanvankelijk van geen kwaad bewust zijn. Het object van zijn liefde is zo fantastisch dat niets te gek of teveel is. Daarom zal hij hele marathons lopen om het zijn geliefde naar de zin te maken. En het is deze uitsloverij die de ander als vanzelf op een hele hoge zetel tilt. Langzaam maar zeker wordt de dynamiek van de relatie steeds duidelijker: de marathonloper blijft zich uitsloven terwijl de ander alleen maar instemmend of afkeurend met de vingers hoeft te knippen om te bepalen wat er moet gebeuren. En zoals altijd zal de machthebber geneigd zijn om vals te spelen met onredelijke verzoeken, onvoorspelbare woedeaanvallen en een houding van onverschilligheid. Vervelend is ook dat het zoeken van toenadering door de marathonloper steeds vaker op een teleurstelling zal uitlopen. Hij wil intimiteit, zij wil even rust, hij wil haar aandacht, zij wil niet lastig gevallen worden, hij wil samen met haar iets leuks ondernemen, zij gaat al zuchten als hij het voorstel lanceert. Goed beschouwd ontstaat een wisselwerking tussen man en vrouw die op zijn minst nogal absurd te noemen is: hij doet zijn best, maar wordt daardoor alleen maar onaantrekkelijker; zij steekt geen vinger uit, maar wordt juist daardoor alleen maar begeerlijker. Hij is te verliefd, zij is onderkoeld; en samen zij een combinatie die elkaar alleen maar afstoten. Uiteindelijk komt er altijd een moment die aan te duiden is als ‘buigen of barsten’. Hij zal met minder genoegen moeten nemen en zij zal iets meer tegemoetkomendheid moeten tonen. Alleen dat is de theorie. In de praktijk is een dergelijke relatie niet houdbaar zijn; en zal de marathonloper, moegestreden, afdruipen.

In zeldzame gevallen ontstaat, juist tijdens de breuk, een miraculeus herstel: hij heeft zijn liefde aan de wilgen gehangen, waardoor hij voor haar juist aantrekkelijker wordt. Alleen als hij de macht grijpt, is een beter evenwicht in zicht.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • Great Post

  Best Kodi Skins
  20/02/2018 20:51
  (4 jaren geleden)

 • Amazing post

  dropbox login
  04/08/2017 13:15
  (4 jaren geleden)

 • Hoe noemen we dat ook maar weer? Bezit van de zaak is het einde van vermaak.

  Albert
  12/12/2016 12:14
  (5 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie