Columns en Archief

Vakantie geen feest voor relatie

17 August 2009

Het had zo leuk kunnen zijn: heerlijk op vakantie, weg uit de dagelijkse sleur, eindelijk weer eens tijd voor elkaar. Maar dat blijkt voor veel stellen een desillusie. De afgelopen twee jaar behoorden juli en augustus tot de recordmaanden met het hoogste aantal echtscheidingsaanvragen. "Wij waren net op tijd terug", grapt Maria in een reactie op onze website. Het is soms een hele kunst om de vakantie zonder kleerscheuren door de komen.

In de vakantie wordt alles beter, dan komt het vast allemaal wel weer goed. Maar de vakantie is geen toverstokje, dat de relatieproblemen wegtovert. Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg verhoogt een vakantie juist de kans op conflicten: "We willen geloven dat we in de vakantie in een regelrecht paradijs terechtkomen, een walhalla. Maar een vakantie kost veel inspanning en dat reageren sommigen op elkaar af." Dat moet een bezoekster van de website van VROUW helaas beamen: "Wij hebben de zomer niet gehaald. Ik ging voor passie, hij voor passief. Dat bleek niet te werken." Voor verliefde koppels maakt het niet uit welke vakantiebestemming ze kiezen, al gaan ze een week in een kelder in Drenthe zitten zonder gas, water en licht, ze hebben het nog leuk. Want ze zijn verliefd, ze vinden elkaar geweldig, waar ze ook zijn. Maar na drie jaar is het oppassen geblazen. Dan is de roze wolk opgetrokken en dient de realiteit zich weer aan.
"Het op vakantie gaan op zichzelf is vrij onnatuurlijk. Je zit in een vreemde omgeving, het patroon waar je normaal in zit, wordt doorbroken. Je partner zit continu op je lip en er zijn geen vluchtwegen. Je bent totaal op elkaar aangewezen. En als je dan verschillende belangen hebt, dan neemt de kans op conflicten toe", legt Wijnberg uit.
Een bezoekster van onze website herkent zich daarin: "Onze relatie heeft in de vakantie inderdaad altijd meer problemen dan normaal. Mijn man wil heel lang van huis en ik wil na twee weken weer naar huis. Dan word ik chagrijnig. Dus het geeft altijd wel meer problemen." Gaan we aan het eind van de middag naar het strand, of moeten we per se weer op het heetst van de dag onze lichamen laten verbranden? En is het nou echt niet voldoende om één museum per dag te bezoeken, in Nederland gaan we toch nooit naar een museum?
Mannen en vrouwen hebben op vakantie vaak verschillende visies over hoe ze hun vakantie graag zouden willen invullen en daar kunnen ze ruzie over krijgen. Daarom is het volgens Wijnberg verstandig dat een van de twee zich dienstbaar opstelt en zich schikt naar de wensen van de ander: "Het is afhankelijk van de machtsverhoudingen binnen de relatie. Maar vaak heb je een dienende en een bepalende verdeling binnen een relatie. In mijn optiek zijn in 85 procent van de relaties de vrouwen bepalend.
Laat de vrouw dan ook de vakantie regelen, dat kan ze prima. Zij bepaalt dus de bestemming en wat jullie gaan doen die vakantie. Als zij graag een boekje leest op de camping, dan laat je haar haar boekje lezen. Want als zij het leuk heeft, is de sfeer goed en dan heeft hij ook een leuke tijd."
Het geheim ligt hem dus in het elkaar wat gunnen en met een beetje geluk zit er voor de dienstbare partner dan ook nog een lolletje in. "Eigenlijk is het zo dat de dienstbare partner in de vakantie krediet aan het opbouwen is. En dan is de ander weer meer bereid om wat water bij de wijn te doen. Als zij twee dagen een boekje heeft gelezen op de camping, zal ze ongetwijfeld opmerken dat haar man nu ook wel eens wat kan gaan doen wat hij leuk vindt. Het is per slot van rekening ook zijn vakantie. En op die manier gunnen beide partijen elkaar hun plezier en zijn ze niet bezig met hun eigenbelang te dienen. Want dan gaat het echt fout", zegt Wijnberg stellig.
In een reactie op de website van VROUW over dit onderwerp, is Paul uit Almere het daar roerend mee eens: "Een goed huwelijk begint met een goede instelling tegenover elkaar. Maar ik heb vaak de indruk dat egoïsme en zelfzuchtigheid in plaats van dienstbaarheid en het elkaar naar de zin willen maken het begin van de ellende tussen echtelieden is."

Echtscheiding
Aan het eind van de maand zullen er waarschijnlijk een kleine 3000 gehuwden een echtscheiding aanvragen, de overige vakantiekoppels hebben hun vakantie dus weer overleefd. Voor veel stelletjes kan een vakantie juist wel verfrissend zijn. Met een wijntje op het terras over de toekomst keuvelen of hand in hand over het strand lopen, dat kan natuurlijk ook gewoon een oppepper voor je relatie zijn.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • You make it entertaining and you still manage to keep it smart.

  omega replica
  15/03/2016 03:25
  (7 jaren geleden)

 • in een echte relatie waardeer en respecteer je elkaar.
  Dit betekent dat je zaken overlegt.
  Zaken zoals vakanties, grenzen, lief en leed, maar ook kleinschalig en hoe kunnen we elkaar daarin nader komen etc.
  Rekening houden met elkaar betekent niet jezelf wegcijferen ten gunste van de ander, het betekent echter wel de ander betrekken in je leven, elkaar deelgenoot maken, delen !

  MIOU
  06/08/2011 16:41
  (11 jaren geleden)

 • SAMEN vakantie vieren is inderdaad rekening houden met elkaar en uit LIEFDE ELKAAR wat gunnen.

  Dat betekent dus NIET dat MACHTSverhoudingen hier een rol mogen spelen.
  Dat in 85 % de vrouw BEPAALT in een relatie en dan nu din de vakantie dus ook maar zo moeten voortzetten is klinklare ONZIN.
  De vrouwen beweren echter over de hele wereld steeds dat de MANNEN dominant zijn en klagen overal steen en been.
  Wie deze MANIPULATIE gelooft wordt zalig.
  Vrouwen DOMINNEREN ( en SLAAN , ja je leest het goed ) slechts SUBTIELER, INDIRECT, GESLEPENER en ACHTER GESLOTEN DEUREN dan mannen, die het zichtbaarder en rechtstreekser doen.
  Om die reden zijn mannen dan ook vaak de klos in de media en in het openbaar etc.
  Ik vind het eerder ZIELIG om al eeuwenlang de WERKELIJKHEID TE VERDRAAIEN en overal te schreeuwen dat de vrouwen door de mannen ONDERDRUKT worden.
  Wie wordt er nu eigenlijk steeds onderdrukt ?

  In een RELATIE SAMEN behoor je gewoon TEN ALLEN TIJDE elkaar's GELIJKE te zijn

  Als je elkaar IETS GUNT, dan gebeurt dat SPONTAAN en UIT LIEFDE VOOR DE ANDER.
  REKENING HOUDEN met de ander en te VOORKOMEN dat je deze juist kwetst ( bijv. door egoïstisch je eigen pad te volgen ) is net zo belangrijk.
  Als je spontaan GEEFT en de ANDER GEEFT SPONTAAN aan jou terug en komt jouw op zijn / haar beurt tegemoet....
  Dan pas heb je ECHT HOUDEN VAN, HARMONIE en leven we SAMEN nog LANG en GELUKKIG.

  Het bestáát en is dus echt helemaal niet moeilijk.
  Het kan dus echt wel !
  Gewoon DÓEN / TOEPASSEN dus !

  HUMAN
  06/08/2011 16:18
  (11 jaren geleden)

 • review behr premium plus ultra paint or medeval europe crimanal acts or actis insulation or ultra ceuticals or effexor help you lose weight

  review-behr-premium-
  05/04/2010 01:21
  (13 jaren geleden)

 • Prozac Treatment Pms or Prozac Warnings or Healing Without Freud Or Prozac or Discount Prozac No Perscription or What Does Generic Prozac Look Like

  Prozac-Treatment-Pms
  02/04/2010 17:16
  (13 jaren geleden)

 • elavil sleep or elavil prescription medicine or elavil used for or elavil and weight gain or affect elavil side

  elavil-sleep
  29/03/2010 13:30
  (13 jaren geleden)

 • cymbalta music or cymbalta nausea or cymbalta withdrawal symptoms or cymbalta pellets disolve in water or cymbalta yellow diarrhea

  cymbalta-music
  29/03/2010 13:30
  (13 jaren geleden)

 • allegra canada or springfield ultra compact mainspring housing or aone ultra mpeg converter 1.6.2 or ugg ultra saddle messenger or ultra surf security

  allegra-canada
  29/03/2010 13:24
  (13 jaren geleden)

 • amoxicillin prostate infection or amoxicillin dosages or treatment for itching rash amoxicillin reaction or penecillin and amoxicillin are or amoxicillin allergic reaction

  amoxicillin-prostate
  29/03/2010 13:24
  (13 jaren geleden)

 • allegra tire specs or can i take adderall with vitamins or zerts or gracious acts in singapore or allegra wynne

  allegra-tire-specs
  29/03/2010 13:23
  (13 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie