Columns en Archief

Veilig als eigenschap

22 August 2016
Door: Jeffrey Wijnberg

Veiligheid zoekt de mens vooral buiten zichzelf, in omstandigheden, in zaken die anderen voor hem moeten regelen. Zo moet een treinmachinist zorgen dat zijn passagiers veilig van A naar B reizen. Op zijn beurt zal de treinmachinist er op rekenen dat anderen de seinen zo bedienen dat hij weet wanneer het veilig is om door te rijden.

Zo bekeken leunt veiligheid sterk op het vertrouwen dat wij in anderen stellen. Maar psychologisch gezien is het misschien wel interessanter om de vraag te stellen: hoeveel veiligheid heeft u te bieden? Nog anders gesteld: hoezeer kunnen anderen er op vertrouwen dat ze bij u in veilige handen zijn? Nu begrijp ik heel goed dat u er geen dagelijkse gewoonte van maakt om uw veiligheidsvermogen aan een nadere inspectie te onderwerpen. Maar dat wil niet zeggen dat het een overbodige gewoonte zou zijn. Sterker nog, hoe meer u uw eigen veiligheidsvaardigheden kunt aanscherpen, des te meer succes u zult oogsten in het sociale verkeer. Want om iets (de heggenschaar lenen) van iemand (de buurman) gedaan te krijgen, zult u vertrouwenwekkend (= veilig) moeten overkomen. De volgende vraag die daarom beantwoord moet worden is deze: wat zijn de eigenschappen, of vaardigheden zoals u wilt, die een ‘veilig persoon’ moet hebben? Om die vraag te beantwoorden kan gemakshalve gekeken worden naar een deugdelijke ouder, een vader of moeder die zijn kinderen in veiligheid (= geborgenheid) groot weet te brengen. Welnu een deugdelijke ouder is bovenal liefdevol, maar tegelijkertijd ook streng, consequent en rechtvaardig. Een kind kan zich alleen veilig wanen wanneer hij weet waar hij aan toe is; en terecht gewezen wordt wanneer hij de grenzen van fatsoen overtreedt. Tegelijkertijd moet het kind met alles wat hij denkt en voelt ook terecht kunnen bij zijn ouders, zonder dat hij op voorhand wordt bekritiseerd. Veilig is ook een ouder die zijn eigen fouten weet toe te geven; en na een ruzie in staat is om het contact (= vertrouwen) weer te herstellen. Een veilige ouder is ook iemand die zijn kinderen aanmoedigt om zelfredzaam te zijn, maar de deur altijd openhoudt wanneer hulp geboden is. Hoe veilig u bent, is ook te peilen in uw liefdesleven. Hoezeer neemt uw levenspartner u in vertrouwen als het gaat om een nijpend probleem? Hoe enthousiast is uw levenspartner om naar huis te komen omdat hij of zij uw gezelschap mist? Nog belangrijker: hoe ontvankelijk bent u, hoe geduldig en waardevrij bent u als u luistert naar de verhalen die uw levenspartner te vertellen heeft? Er kan namelijk alleen maar iets van intimiteit ervaren worden in een relatie wanneer uw levenspartner zich echt welkom (= veilig) voelt.

Alleen maar de verwachting hebben dat anderen de veiligheid moeten garanderen, is gemakzuchtig en riskant. Zelf een bijdrage leveren aan een veilige wereld geeft veel meer voldoening.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • dfghfdg ompletely exiting and new download pokemesh new version from its official sites.

  tutu helper vip
  22/01/2018 13:23
  (5 jaren geleden)

 • Blue Waffle Disease is sexually transmitted and appears to occur in the vaginal area.

  blue waffle
  18/01/2018 10:47
  (5 jaren geleden)

 • Thanks for posting such nice blogs. Amazing Information. Thanks.

  McAfee Customer Service Number
  07/11/2017 11:58
  (5 jaren geleden)


 • Get iOS Emulators For Android 2017? Attempt Cider (Cycada APK) and iEMU APK to get Apple iPhone Apps on android that introduces Padiod on ...

  iOS emulator
  06/11/2017 13:55
  (5 jaren geleden)

 • Learn how to make money from home here is some online jobs from home Please visit here and learn. Also learn how to fix problems related to technology.

  Ryan Smith
  11/10/2017 12:51
  (5 jaren geleden)

 • nice post

  best headphones under 50
  30/07/2017 13:26
  (5 jaren geleden)


 • Play kids flash games complimentary online at

  happy wheels demo 2
  03/11/2016 10:50
  (6 jaren geleden)

 • Kite Projects provides the best and cheap Bespoke Stainless Steel Handrails and Stainless Steel Ladders Provider in Uk. Call us now 01962 886290 to get information

  Thanks :)

  grp
  25/10/2016 09:35
  (6 jaren geleden)

 • thanks buddy

  Music paradise
  13/10/2016 13:12
  (6 jaren geleden)

 • The anarchy came from jewelers, if ability credible women's arms, dressed them with bracelets and armlet wrist watches. Wrist watches admonition you accordance a final draft to your style.

  replique montre
  11/10/2016 08:30
  (6 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie