Columns en Archief

Vroeger wordt nu

01 July 2013
Door: Jeffrey Wijnberg

Iedereen die gelooft dat vroeger alles beter was, kan opgelucht ademhalen. Want de moderne ontwikkelingen laten zien dat alles van vroeger weer de werkelijkheid van nu wordt.

Heeft u bijvoorbeeld nostalgische herinneringen aan de gaarkeuken, dan kunt u die speciale sfeer van weleer gewoon weer opzoeken bij de voedselbank. De naam is veranderd, maar die ontroerende liefdadigheid voor de armlastigen is precies hetzelfde. Ook voor de student wordt alles net als ooit tevoren. Geen basisbeurs meer, geen eindeloze herkansingen van tentamens, geen tussenjaren om ook echt de student uit te hangen, maar op een zolderkamertje keihard blokken om de zware selectie van het eerste jaar goed door te komen. Gelukkig kan daarmee het versleten motto ‘studeren voor iedereen’ eindelijk de prullenbak in. Een universitaire opleiding wordt, net als vroeger, een aangelegenheid voor ‘the happy few’; en voor een enkele, ijverige bolleboos die met vijf bijbaantjes en een kroontjespen zijn arbeidersmilieu kan ontstijgen. Ja, het wordt weer echt gezellig. Want, weggaan met de kids naar een pretpark is onbetaalbaar geworden, net als spelcomputers, internetabonnementen en mobiele telefoonbundels. Nou goed ook. Ganzenborden, mens-erger-je-nieten en dammen met ieder een bekertje chocomelk in de hand, maakt het tenminste weer mogelijk dat ouderwetse en onvervalste gevoel van gemeenschapszin te ervaren. En als er iets is dat de jeugd van tegenwoordig nodig heeft, dan is dat het wel. En als de kinderen blijven zeuren om spullen dan kunnen ouders, net als vroeger, oprecht zeggen: ‘heb ik niet, krijg je niet’. U hoort misschien ondertussen wel hoe enthousiast ik ben. En dat klopt. Vooral omdat een bezoekje aan de kerk gratis is. Nou ja gratis. De bedoeling is misschien wel dat u een duit in het bekende kerkzakje doet. Maar vroeger deponeerde menigeen gewoon een dropje in de klingelbuidel. En dat zonder schuldgevoel. Want wie platzak was, kon daar helemaal niets aan doen. Daar in diezelfde kerk kunt u weer, als vanouds, kerkgenoten ontmoeten, zonder bijbedoelingen. Niet meer netwerken om er zelf beter van te worden, maar gewoon een gesprek uit belangstelling voor uw medemens. Zondagskleren aantrekken om tenminste één dag in de week er patent uit te zien. Helemaal blij word ik bij de gedachte dat straks niemand meer zal weten wat vakantie is. Dat wist ook niemand voor de Tweede Wereldoorlog. En geloof mij: dat wilt u ook niet weten. Want, vakantie is alleen maar een ingewikkelde manier om thuis te komen. En zeg nou zelf: zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

Het enige dat bij mij persoonlijk nogal wat weerzin opwekt, is vanillepudding met een velletje er op. Maar misschien smaakt het toch anders als ik bedenk dat er miljoenen mensen in de wereld zijn die niet eens een toetje hebben.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • I simply want to tell you that I am new to weblog and definitely liked this blog site. I have been meaning to write something like this on my website and you have given me an idea.

  ipad dealers in Delhi
  03/11/2015 12:17
  (5 jaren geleden)

 • I appreciated what you have done here.

  Obsession Phrases Review
  23/06/2015 11:35
  (5 jaren geleden)

 • I am always searching for informative information like this.

  Survive the End Days Review
  23/06/2015 11:34
  (5 jaren geleden)

 • want u bent dusdanig druk met echt leven

  27 Body Transformation Habits Review
  23/06/2015 11:34
  (5 jaren geleden)

 • It looks like you spend a lot of effort and time on your blog.

  Adonis Golden Ratio
  14/05/2015 11:17
  (5 jaren geleden)

 • Good job! You guys do a great blog, and have some great contents.

  Natural Clear Vision
  14/05/2015 11:17
  (5 jaren geleden)

 • dat u helemaal geen tijd meer heeft voor decadent getob....

  does Text the Romance Back work
  14/05/2015 11:16
  (5 jaren geleden)

 • The post is written in very a good manner and it entails many useful information for me. I appreciated what you have done here. I am always searching for informative information like this. Thanks for sharing with us.

  Bruidsjurken
  18/01/2014 18:15
  (7 jaren geleden)

 • Heerlijk stuk!
  Kan haast niet wachten op "nu" :)

  Zou er aan toe willen voegen:
  Nooit meer naar de zielknijper, want u bent dusdanig druk met echt leven, dat u helemaal geen tijd meer heeft voor decadent getob....

  ohjanietdanjatoch
  22/10/2013 11:44
  (7 jaren geleden)

 • de vraag of die vanillepudding met dat velletje nog wel hetzelfde zal smaken zal het meeste afhangen of de grondstoffen nog wel zijn zoals vroeger.

  Gezien de ontwikkeling in de voedingsindustrie ben ik bang dat aan dat velletje een technosmaakje zal blijven plakken van Gentech en E-nummers ;-)

  Rolf Rosier
  04/07/2013 12:10
  (7 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie