Columns en Archief

Wat hij wil

14 September 2020
Door: Jeffrey Wijnberg

In vroegere tijden werd een man goedgekeurd als hij geld binnenbracht, niet in de gevangenis belandde en sober thuiskwam. De moderne vrouw heeft wel wat meer eisen, zoals: emotionele beschikbaarheid, betrokken vaderschap en samen optrekken. Toch lijkt de man, net als vroeger, vaak onder te duiken.

En dat heeft alles te maken met haar kritische houding. Het kan zijn dat ook de vrouwen van nu even vergeten zijn waar de man gevoelig voor is. En om die reden is het geen overbodige luxe om het geheugen weer eens op te frissen. Ik bedoel, wil de vrouw haar zin krijgen –en welke vrouw wil dat niet- zal zij bereid moeten zijn om hem liefdevol te vangen; om hem zo te paaien dat hij geen reden ziet om voor haar eisen en verlangens onder de radar te verdwijnen. Om met het belangrijkste te beginnen: de man is uiterst gevoelig voor erkenning; en dan in de breedste zin van het woord: een compliment (‘fijn dat je er bent’), een knipoog, een aai over zijn rug, een lach om zijn grapjes of een luisterend oor. Nog altijd denkt de vrouw dat hij, met de kleinste fysieke aanraking, door wil stomen naar seks. Deze vooronderstelling is onjuist. Niet dat hij seksueel contact (ooit) zou weigeren, maar enkel en alleen wat lichamelijkheid is voor hem genoeg om er dagen mee vooruit te kunnen. Waar de man, in negatieve zin, gevoelig voor is, is commentaar; en ook in de breedste zin van het woord: van ‘waarom zeg je nu niets’ tot ‘laat je horloge toch niet op stoel liggen’ en van ‘kijk eens wat vrolijker’ tot ‘waarom sta je zo lang onder de douche’. Impliciete verwijten gecamoufleerd door een (vrouwelijk) vraag vallen slecht bij de man; en zal hem meteen achter een beeldscherm doen belanden. Waar de man ook gevoelig voor is, is de zin: ‘ja, dat weet ik al’. Dat de vrouw doorgaans al weet wat hij wil mededelen, zal best zo zijn. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de vrouw, in alle gevallen, haar (geestelijke) superioriteit hoeft te benadrukken. Hij heeft, door de tijd heen, allang door dat haar geheugen en geestelijke alertheid scherper is. Alleen, als diezelfde man telkens het onderspit moet delven, zal hij mettertijd overgaan tot volkomen zwijgzaamheid. Daarom: laat de man in de waan dat hij, zo af en toe, ook iets origineels te melden heeft; en hij zal het aantrekkelijk blijven vinden om zijn gedachten en gevoelens te delen. Tot slot: wees enthousiast over zijn ideeën: niet om uitgevoerd te worden, maar simpelweg als bevestigend voor het meedenken.

De maatschappelijke tijden mogen dan veranderd zijn, de (weinige) essenties van de man blijven hetzelfde. En wil de vrouw haar (lange) wensenlijst, met zijn medewerking, verwezenlijkt zien, dan zal zij zijn (simpele) gebruiksaanwijzing moeten begrijpen. Voor één kusje, loopt hij de marathon.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie