Columns en Archief

Weg om terug

08 July 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Vakantie is een mooi vooruitzicht. Weg om even de boel de boel te laten. Eerst de voorpret om daarna volop te genieten van alles waar je thuis nooit aan toekomt; en dat is vooral even helemaal niets hoeven doen om gewoon maar te zien wat de dag brengt.

Eenmaal op vakantie groeit, helemaal vanzelf, het brandend verlangen om weer terug te gaan naar huis. Zo bekeken is het op-vakantie-gaan een ingewikkelde exercitie om het besef van dankbaarheid voor alles wat je al hebt weer nieuw leven in te blazen. Kennelijk moet de mens (letterlijk) loskomen van zijn vertrouwde plek om pas daarna weer van harte die vertrouwdheid op waarde te kunnen schatten. Zo kan het flink helpen om op vakantie in een slecht bed te liggen of beter nog: flinke rugpijn oplopen door een waardeloze luchtmatras om op die manier te kunnen dromen van het eigen bed. Ook is het raadzaam om een vakantieplek te zoeken waar veel lawaai is, vol met hard-pratende aangeschoten lieden die, juist omdat zij op vakantie zijn, zich aan geen enkele regels van fatsoen houden. Op die manier zal, geheel spontaan, de herinnering aan de rust van de thuisbasis weer levendig worden. Volgens hetzelfde principe kan het geen kwaad om de reis zo te plannen dat er flink gewacht moet worden, zoals: in de rij op de luchthaven, in de file op de route-de-soleil of in al die rijen op drukbezochte pretparken. Deze aanbeveling van mij is belangrijk om het algehele gevoel van ‘controle’ volledig kwijt te raken; iets wat ook nog eens versterkt kan worden door naar een land te gaan waar je de taal niet spreekt of op een camping te gaan staan die je van te voren niet hebt besproken. Dit gevoel van controle-verlies is daarom zo belangrijk omdat daarmee de aandrang sterker wordt om weer iets van normale dagelijkse controle terug te krijgen; en die normale dagelijkse controle is natuurlijk alleen mogelijk in de vertrouwde omgeving van thuis. Mijn volgende aanbeveling heeft betrekking op je reisgenoten. Omdat vakantie de gelegenheid biedt om, met elkaar, zoveel tijd door te brengen, is het van belang alles wat je niet zint meteen uit te spreken zoals dat de ander teveel geld uitgeeft, dat de tent zo klunzig in elkaar wordt gezet of dat die ander alleen maar op terrasjes wil gaan zitten om te vermijden ook eens iets gezonds te doen. Het idee is om overal zo bovenop te zitten, dat het besef wordt aangewakkerd dat het leven thuis meer ruimte biedt om vakantie van elkaar te hebben.

Natuurlijk. Vakantie is doorgaans een behoorlijk dure aangelegenheid. Maar ieder mens verdient het wel om, minstens één keer per jaar, een vorm van geestelijke schoonmaakcyclus te doorlopen. Die cyclus is: verlangen naar weg, opluchting om weg, frustraties door weg, verlangen naar terug, opluchting van thuis.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie