Columns en Archief

Wonderwoman

12 August 2019
Door: Jeffrey Wijnberg

Een vrouw is een menselijk wezen, anders dan een man, maar evengoed een menselijk wezen zoals een man dat is. Tenminste, zo wordt dat vandaag de dag beweerd, al was het alleen maar om de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te benadrukken. Ik ben het daar niet mee eens. Ik zie de vrouw als bovenmenselijk, als een wonder boven wonder.

En in staat om het aardse verschijnsel man te betoveren. Goed beschouwd is daarom iedere vrouw een wonderwoman. Kijk alleen maar naar Wim (26). Voordat hij contact had gelegd met Patricia (24), was hij een saaie kluns die plichtmatig zijn studie deed; en het uiterlijk had van een grauwe robot. Zonder enige visie op de toekomst volgde hij het voorgeschreven maatschappelijk pad; en kon alleen een beetje plezier hebben als hij met vrienden een avondje ging biljarten. Bovendien had hij allerlei fysieke klachten als gevolg van sociale angsten; en dan met name om met zijn studiegenoten het contact aan te gaan. Via het gamen maakten Wim en Patricia kennis met elkaar, waarna een lange periode van app-gesprekken volgde. Uiteindelijk waagden zij de stap om elkaar ‘live’ te ontmoeten; en hebben zij nu al langer een bloeiende liefdesrelatie. In slechts enkele maanden zijn de wonderwoman-effecten zichtbaar: Wim is spraakzaam, zijn wangen hebben kleur gekregen en zijn algehele uitstraling is die van een vrolijke en levenslustige jongeman. Tijdens één van de therapiesessies zegt Wim: ‘ik had nooit gedacht dat ik zoveel zin zou hebben in de toekomst, maar dat komt ook omdat ik er nu ook één heb’. De obsessie die Wim had met zichzelf en hoe hij overkwam is op slag verdwenen; en heeft plaatsgemaakt voor een heldere blik die naar buitengericht is; iets wat samengaat met een stevig gevoel van zelfvertrouwen. De naam ‘Patricia’ tovert onmiddellijk een brede glimlach op zijn gezicht; en zelf zegt hij ook: ‘die vrouw heeft een magische uitwerking op mij’. Net als Wim ondervinden ook miljoenen andere mannen het wonderwoman-effect: de betovering van de vrouwelijke aanraking; iets wat zelfs de meest dooie pier weer tot leven kan wekken. En het gaat nog veel verder: het is de vrouw die de man tot grootse prestaties verheft, zo hoog dat hij zelfs boven zichzelf uitstijgt. Voor mij persoonlijk geldt hetzelfde: het is mijn vrouw die het allerbeste in mijzelf omhoog heeft weten te brengen, niet alleen wat betreft het kunnen presteren, maar ook in ethische zin. Het is soms zelfs zo dat mijn geweten alleen echt werkzaam is, als mijn daden samengaan met het geluid van haar stem.

Het heeft even geduurd voordat vrouwen de kans hebben gekregen om hun magische krachten ten volle te benutten. En ik ben maar wat blij dat ik in een tijd leef waarin vrouwen over de hele wereld meer op de voorgrond treden. Alleen dat al geeft mij meer vertrouwen in de toekomst.

 


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

Er heeft nog niemand gereageerd op deze pagina.

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie