Columns en Archief

Zesjescultuur

11 June 2012
Door: Jeffrey Wijnberg

De eisen voor het eindexamen van middelbare scholieren worden strenger. Op die manier wil minister van Bijsterveldt (Onderwijs) af van de zesjescultuur. Het is een initiatief dat tot de verbeelding spreekt, vooral omdat niemand zich wil vereenzelvigen met middelmatigheid. Maar met één enkele maatregel redden we het niet.

En al helemaal niet door alléén de jeugd op te zadelen met de verantwoordelijkheid het prestatieniveau in Nederland op te krikken. Nee, dan moet iedereen meedoen. Want overal riekt het naar een zesjescultuur. Zeg nou zelf: ook u loopt er vaak de kantjes van af. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met uw huis, uw auto, uw vriendenkring en de verhouding met uw kinderen? Kunt u in alle eerlijkheid zeggen dat alles, wat u zogenaamd dierbaar is, in excellente conditie verkeert? Nee toch. Daar ontbreekt echt wel het nodige aan. Genoeg lijstjes van achterstallig onderhoud die u even gemakkelijk weer weglegt omdat er geen geluiden zijn die wijzen op dreigend onheil. Voor de korte termijn kan alles er mee door. Daarom even televisie kijken om alles wat op de lange termijn belangrijk is, gewoon te laten voor wat het is. Geen kranen die lekken, geen familieleden die klagen, geen ziekte onder de leden en geen deurwaarders in zicht. Als u de slaap nog niet kunt vatten, denkt u wel even aan die drie snelheidsbekeuringen, aan het conflict met de buurman en de tien lege kratten pils achter het huis. Maar, dat zijn geen kwesties om moeilijk over te doen. Ondertussen koestert u een aantal van uw favoriete gedachten zoals ‘niemand is perfect’, ‘niks moet’ en ‘waarom nu doen, als het straks kan’. De volgende morgen schiet u in de kleren omdat u door de wekker heen geslapen bent; en eenmaal op het werk ontdekt u pas dat u een brandvlek heeft op uw jasje en twee verschillende kleuren sokken aan. Wie daar een punt van maakt is een muggenzifter. De drie mappen die op uw bureau liggen, doet u meteen in de la. En de mailtjes van de in-box klikt u wel aan, maar stelt het beantwoorden even uit. U gaat liever even koffie drinken met een collega om gezellig bij te praten over het sportweekend. En zo sukkelt u richting de middagpauze zonder ook maar een deuk in een pakje boter geschopt te hebben. Wel heeft u even naar huis gebeld om aan het thuisfront te melden dat u vergeten was de hond zijn voer te geven. De oude kranten gooit u in de grijze container in plaats van de papierbak. Toch niemand die het ziet.

Goed plan om jongeren uitdagen tot meer dan net-voldoende. Zeker als ook volwassenen het goede voorbeeld geven. Maar misschien moet je eerst minister worden om dat te begrijpen.


Lees ook:

Bekijk alle columns

Reacties

 • doet mij denken aan die manager die vertelde dat als er 'problemen' waren hij daar niks aan deed omdat die zichzelf wel oplosten.

  daar hebben ze nu zo'n dure studie voor gedaan, hebben ze jaren voor geleerd en pronken ze met dat ze Hbo'er zijn.

  maar ja, ik heb er ook niet voor (door)geleerd om dat te waarderen ;-)

  Rolf Rosier
  14/06/2012 21:41
  (10 jaren geleden)

RSS feed van de reacties op deze pagina | RSS-feed voor alle reacties

Plaats uw reactie