Roddelen
Gemiddeld roddelt iedereen 52 minuten per dag. Zo hebben onderzoekers vastgesteld. Maar als iedereen dat doet, waarom heeft roddelen dan een slecht imago? Dat komt omdat roddelen (vaak) gezien wordt als kwaadsprekerij. En dat is lang niet altijd het geval.
Daarom is het beter om roddelen te zien als het samen praten over iemand die er niet bij is. En dan blijkt dat een derde van de roddels neutraal is, een derde is positief en de rest is negatief. Dat valt dan reuze mee. De vraag blijft natuurlijk wat roddelen zo geliefd maakt. Welnu, de belangrijkste reden is dat mensen een hekel hebben aan ruzie met deze of gene, maar toch hun ongenoegen willen uiten. En dat kun je dan veel beter en veiliger doen als die persoon er niet bij is. Dan ben je je ei kwijt, eventueel met ondersteuning van iemand die jouw ongenoegen deelt. Het roddelen is ook handig als middel om bevestiging te krijgen voor je waarden en normen.
Een geliefd roddel-onderwerp is de manier waarop kinderen worden opgevoed. Welnu, commentaar geven op ouders waar ze zelf bij zijn. is linke soep. Daar kun je zelfs een vriendschap definitief mee verknallen. Daarom is het handiger om tegen een vriend(in) te zeggen: ‘die kleuters van Anneke zijn kleine terroristen in de maak omdat alles mag en niets hoeft’. Daar wordt dan ook nog vaak wat aan toegevoegd zoals: ‘ja, en die man van haar heeft niets in te brengen terwijl je kan zien dat hij zich kapot ergert’.
Roddelen is ook een simpele en handige manier om je beter te voelen dan een ander zoals in: ‘tja, die familie heeft misschien wel miljoenen op de bank, maar ik kan niet ontdekken dat ze echt blij zijn met hun leven, vooral omdat niemand echt zinnig werk heeft om te doen’. Niet onbelangrijk is het feit dat roddelen één van de beste bindmiddelen is tussen mensen. Het bevordert de samenwerking op de werkvloer en versterkt de band tussen vrienden en geliefden.
Mijn opa zei altijd met een brede glimlach om zijn mond: ‘over wie zullen we nu eens roddelen?! Het gesprek kwam dan pas echt goed op gang.