JEFFREY’S
COLUMN
Iedere week schrijft Jeffrey een digitale column in het Dagblad van het Noorden. Hier lees je zijn nieuwste column terug. Of lees alle voorgaande columns terug in het archief.
Haar gelijk
In alle jaren dat ik mijn vrouw ken- en dat is reeds 48 in getal- heeft zij nooit ongelijk gehad, Nou ja, misschien een enkele keer. Maar dat mag geen naam hebben. Nu lijkt dat uitzonderlijk, maar dat is het niet echt. Want het vrouwelijk gelijk is universeel, oftewel: de man zal het telkens weer tegen haar afleggen.
Trauma inflatie
Wie, als ouder, een kind heeft verloren aan een dodelijke ziekte of ongeval is voor het voor het leven getraumatiseerd. En wie ternauwernood aan de dood is ontsnapt na extreem oorlogsgeweld, is ook iemand die getekend door het leven zal gaan. Een echt trauma herkent iedereen. Daar hoef je geen psycholoog voor te zijn.
Weer gewoon
Nu het nieuwe jaar zijn aanvang heeft genomen, zullen veel mensen opgelucht ademhalen. Het meest gehoorde geluid is: ‘eindelijk is alles weer gewoon’. En dat geluid begrijp ik als geen ander. Want niets is zo bijzonder als gewoon
Slechte voornemens
Nu is de tijd om goede voornemens te bedenken om in 2025 een frisse start te hebben. Maar zeg nou zelf: die goede voornemens zijn zo lastig vol te houden dat zij een teleurstelling in de maak zijn. Daarom vandaag een aantal goede slechte voornemens.
Kerstmopperaars
Nu staat Nederland bekend om zijn mopperende inwoners. Maar tijdens de Kerstdagen kan de Nederlander echt boven zichzelf uitstijgen; en zo indringend mopperen dat menigeen, die wèl wil genieten, behoorlijk de lust vergaat.
Liefdesverdriet
Liefdesverdriet is pijnlijk. Net als heimwee: het gaat pas over als je terugkrijgt wat je kwijt bent. Maar heimwee is (soms) op te lossen door terug naar huis te gaan. Een geliefde terugroepen is doorgaans onhaalbaar.
Wachtlijst
Zeg het woord ‘wachtlijst’ en iedereen denkt aan de zorg. Dat komt omdat vrijwel geen enkel andere sector met een wachtlijst werkt. Ondertussen is ‘de wachtlijst’ zo ingeburgerd dat niemand het bestaansrecht ervan in twijfel trekt. Maar ik doe dat wel. Want het instellen van een wachtlijst heeft een (onnodige) aanzuigende werking.
Cabaret
Sommige mensen moeten niets van hem hebben. Andere mensen lopen met hem weg. Ik heb het over Youp van ’t Hek, de cabaretier die onlangs zijn laatste show speelde. Met meer dan 6000 voorstellingen heeft hij daarmee een wereldprestatie geleverd, ook omdat hij tien keer de oudejaarsconference op de planken bracht.
Stalkgedrag
Nu gebeurt het ook wel eens andersom, maar meestal gaat het om een man die een vrouw stalkt. En voor iedere vrouw die dit moet meemaken, is het welhaast traumatisch te noemen. Gelukkig wordt dit ziekelijk plakgedrag vandaag de dag serieus genomen; en grijpt de politie ook in, vooral als er genoeg bewijs kan worden overhandigd.
Houd je fatsoen
Ooit, in lang vervlogen tijden, was het een uitspraak die als normaal werd beschouwd. Tegenwoordig zou je er om worden uitgelachen. Ik heb het over de uitspraak ‘houd je fatsoen’, of zoals de Engelsen zeggen: ‘mind your manners’. De vraag is alleen hoe dit te verklaren is.