Slechte voornemens
Nu is de tijd om goede voornemens te bedenken om in 2025 een frisse start te hebben. Maar zeg nou zelf: die goede voornemens zijn zo lastig vol te houden dat zij een teleurstelling in de maak zijn. Daarom vandaag een aantal goede slechte voornemens.
Zo is het wellicht een lekker slecht idee om gewoon vaker wat eten te bestellen in plaats van iedere dag weer opnieuw in de keuken te staan. Een keertje Chinees, een keertje pizza en een keertje een paar hamburgers met friet en mayo: dan kap je ook met de gewoonte om zo gezond te moeten eten.
Tegelijkertijd kun je dan maar beter ook het lidmaatschap van de sportschool opzeggen. De verplichting die daarmee samengaat is zo bepalend dat het toch bevrijdend kan voelen om alleen genoeg te hebben aan de bewegingen die je toch al overdag maakt. In het verlengde daarvan zou ik ook meer gaan genieten wanneer je ergens zit. Ik bedoel, dat gezeur over dat zitten het nieuwe roken is. Hoe extreem kun je denken. Nee, lekker zitten terwijl je rookt is tenminste een uitstekende manier om van het leven te genieten. Ergens buiten op een bankje kun je dan kijken naar al die fanatiekelingen die zich een slag in de rondte rennen.
Een ander goed slecht voornemen is vaker naar de één of andere beeldscherm te koekeloeren: lekker in je eigen bubbel zitten en een paar Netflix-series achter elkaar kijken. Binge-watching heet dat. En heb je geen zin om te communiceren met je levenspartner, dan gewoon je iPad erbij pakken en wat woordspelletjes doen. Doe vooral niet iets zoals duo-lingo, want dan word je door de computer zelf achternagezeten om je lessen Italiaans voor die dag af te maken.
De beste slechtste voornemen die je kunt hebben is om het positief denken even opzij te zetten en lekker kritisch te zijn; en dan vooral richting je medemens. Laat luidkeels horen wat je dwarszit en spaar niemand. Wie denkt dat het hier gaat om een flauw grap, heeft het mis. Want met slechte voornemens kun je jezelf, door spontane positieve oprispingen, pas echt verrassen.